Vi oppdaterer systemene våre Noen funksjoner kan være midlertidig utilgjengelige frem til 25. november. Vi setter pris på din forståelse!
Magma Utgave 5 2023 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Jeanette E.H. Hammer FOTO: Tor Stenersen

Primus motor

Når han ikke drømmer om en lunsj med mannen bak Pipes of peace, gjør Leif Rune Skymoen det han kan for å gi legemiddelindustrien sunne vekstvilkår.

Smilende mann på vei opp en trapp utendørs.

TAR TRAPPEN Leif Rune Skymoen troppet på som adm. direktør i Legemiddelindustrien (LMI) tidligere i år, og er opptatt av sunn vekst i helseindustrien.

Foto: Tor Stenersen

– Jeg motiveres av et ønske om å skape noe, av vekst og endring. Og så liker jeg å jobbe med og utvikle mennesker, sier Leif Rune Skymoen. 

Han tok over roret i bransjeforeningen Legemiddelindustrien (LMI) etter Karita Bekkemellem tidligere i år. Fram til det var han daglig leder for legemiddelproduksjonsfirmaet Curida, som egentlig ble lagt ned av japanske Takeda Nycomed i 2014, etter kjøpet av Nycomed tre år tidligere. 190 ansatte fikk beskjed om at jobben deres var borte. Et femtitalls ansatte gikk imidlertid sammen, og med Skymoen i spiss kjøpte de opp fabrikken og sørget for at produksjonen kunne fortsette og arbeidsplassene overleve. I dag har selskapet over 200 ansatte, Stein Erik Hagen på aksjonærlisten og en raskt voksende omsetning. 

– Jeg tror det er viktig å gripe de sjansene man får, sier Skymoen. 

Han har hatt lederstillinger gjennom store deler av karrieren. 

– Hvilket råd vil du gi til unge som ønsker å bli ledere? 

– Kjenn etter hvorfor du vil bli leder. Og våg å si ifra om at du har lederambisjoner. Gode arbeidsgivere ønsker å utvikle flinke ansatte. 

– Hva er legemiddelindustriens største utfordring i dag? 

– Framover er samfunnet avhengig av å ha så mange som mulig i jobb, så lenge som mulig. Derfor må vi finne bedre ordninger for å ta i bruk innovasjon som sørger for det. Effektiv forebygging og behandling av demenssykdommer blir veldig viktig. I Norge må vi i tillegg få fart på utviklingen av helseindustrien, som er én av flere næringer som skal være med og finansiere velferden i framtida. 

– Hvordan skal vi få fart på helseindustrien? 

– Vi trenger både å trekke internasjonal industri til Norge og å bygge noen nasjonale lokomotiv. Til det trenger vi virkemidler som treffer, og vi trenger den rette kompetansen. Utvikling og produksjon av legemidler i Norge vil skape store verdier, i tillegg til at det kan gi oss en tryggere forsyning av de viktigste legemidlene. 

– Hva ville du forandret på i Norge i dag?

– Slik verden er, så er jeg veldig takknemlig for å bo i Norge. Framover må vi ta de rette grepene for å sikre velferden for kommende generasjoner – og ta vare på planeten vår. Derfor ville jeg gjerne sett et samfunn som legger mer til rette for og setter større pris på dem som tar sjanser for å løse disse utfordringene. 

– Hva gjør du for å ta vare på egen helse? 

– Jeg er veldig glad i å gå på ski, og prøver å ha et sunt kosthold og holde meg i aktivitet. Jeg er også opptatt av å gjøre hyggelige ting med hyggelige folk. Det er viktig. 

– Du får en lang lunsj til rådighet og kan treffe hvem du vil i hele verden. Hvem treffer du, og hvorfor? 

– Paul McCartney. Fordi verken Jimi Hendrix, John Lennon, Elvis eller Eddie Van Halen er tilgjengelig for lunsj lenger. De kara der har forandret verden, alle sammen. 

)