Magma Utgave 5 2022 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Emilie Nordstrøm, Anniken Aarrestad FOTO: Anette Moi/byHands

Hva med å prøve grønne julegaver i år?

Foto: Anette Moi/byHands

Nå er julen rett rundt hjørnet, og mange har kanskje allerede begynt på julegavehandelen. I tilfelle du som oss har flere kjente og kjære på listen som du mangler julegaver til, kommer vi med noen grønne gavetips til deg!

Det første tipset for en grønnere julehandel er å starte handelen så tidlig som mulig. Unngå impulskjøp tett opp mot julaften, og spør alltid om ønskelister. Det er bedre å kjøpe noe som er ønsket, enn å bare kjøpe noe for å ha noe under treet. Et gjennomtenkt kjøp gleder både gavemottaker og planeten mer.

Får du ingen detaljert ønskeliste eller rett og slett ønsker å gjøre julehandelen mer bærekraftig, så har vi noen tips til grønne julegaver for hele familien:

Gi opplevelser fra nærmiljøet

Hva er vel bedre enn å gi en du er glad, i en opplevelse dere kan ha sammen? Teater, stand-up, opera, ballett, museum, salsakurs, vinsmaking eller konsert: Mulighetene er mange, og gleden er stor for både deg og den du er glad i. Sjekk ut hvilke kulturtilbud som finnes i ditt nærområde.

Har du hørt om staycation? Du pakker kofferten og tannbørsten for en natt utenfor hjemmet. Dette kan være på byens nyeste hotell eller i en hengekøye i nærmeste skogholt. Kun fantasien setter grenser, og minnene varer evig.

Gi gjenbrukt

Mange forbinder gjenbruk med utslitte klær og servise med skår, men sannheten er at utvalget på gjenbruksmarkedet aldri har vært bedre enn nå. Hos Tise og Finn.no samt i en rekke andre gjenbruksbutikker finner du alt fra vintage til årets kolleksjoner. Ofte er disse produktene like fine og av minst like god kvalitet som det du ville funnet nytt i butikken. Det krever kanskje litt innsats, men desto morsommere er det når du finner salatbestikket fra Skaugum eller ullgenseren fra Holzweiler som står på ønskelisten, til under halv pris.

Gi julegaver med mening

Hva gir du til den som har alt? Hvis ønskelisten er helt tom, hvorfor ikke gi bort en gave med mening? Det finnes mange organisasjoner som fasiliterer julegaver til dem som trenger det mest. Gi bort en geit eller rent vann til en familie på flukt, gi en julemiddag til en som trenger det, eller gi bort et fadderskap. Oppsøk Norges største hjelpeorganisasjoner for å gi bort julegavene som gleder noen andre.

Gi hjemmelagde gaver

Det er ikke nødvendigvis prisen på gaven som betyr noe, men tanken bak. Hjemmestrikkede sokker, hjemmelaget marsipan eller en selvsydd kjole: Alle gaver som viser at du har lagt ned en ekstra innsats, blir alltid tatt imot med stor glede. Du trenger ikke nødvendigvis å lære deg en ny hobby. Søk opp en oppskrift på brente mandler eller ripsgelé, og putt det i et norgesglass. Vips, så har du en gave som treffer folk i alle aldre.

Gi et grønt gavekort

Kjenner du en som oss, som har sine favoritt-boots, -jeans og -dressjakker? Å reparere gamle klassikere kan fort bli en dyr affære, men er bedre for klimaet enn å kjøpe en ny kopi. Gi gavekort hos den lokale skredderen eller skomakeren. Dette gir mottaker et insentiv til å ta bedre vare på tingene sine. Samtidig støtter du håndverk og arbeidskraft lokalt.

Gi gavene som blir spist opp

Står du helt fast med julegavehandelen? Å gi bort en spiselig gave slår aldri feil. Oppsøk lokale julemarkeder som selger alt fra reinsdyrpølse, sjokolade og honning til tyttebærsyltetøy, kaffe og såpe. Her finner du produkter du kan ha både under treet og på julebordet. Samtidig støtter du ditt lokale næringsliv.

Gi et medlemskap eller abonnement

Medlemskap og abonnementer er en gave som treffer godt i alle aldre. Et medlemskap i Den Norske Turistforening vil gi den turglade tanten mye glede. Et årsabonnement hos Viaplay vil gi tenåringen mange gode (og kanskje noen dårlige) fotballopplevelser. Til den bokglade bestefaren vil kanskje et abonnement i BookBeat gi større glede. Mulighetene er mange og kan enkelt innrettes etter interesser. Et grønt og godt gavealternativ.

Gi klimakompensasjon

Hvis du har lest helt ned hit, er dette julegaven du bør prøve ut i år. Hos www.chooose.today kan du kompensere for flyturen datteren din allerede har bestilt til Thailand, eller et år med alle fars bilturer til jobb. Du kan også gi et år med klimapositivt fotavtrykk. Dette er selvfølgelig ikke bedre enn å velge mer miljøvennlige alternativer i utgangspunktet, men klimakompensasjonen kan veie opp for noe av klimafotavtrykket dersom flyturen allerede er bestilt eller bilturen allerede er kjørt.

God grønn jul!

Emilie Nordstrøm & Anniken Aarrestad

Rådgivere i Econa på politikk og grønn omstilling.

)