Magma Utgave 5 2022 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Nina Riibe FOTO: Julie Hrncirova

Åpne sansene og still spørsmål

Foto: Julie Hrncirova

Mitt nye drømmekjøkken skulle koste meg noen månedslønner. Det samme skulle neste sommers familieferie til varmere strøk. Men det var tidligere i år. Nå må jeg innse at det blir verken dansk design eller søramerikanske rytmer å se frem til neste år. Tiden er inne for å jekke ned det private forbruket.

I årets siste måned er det tid for å reflektere litt. Og det er ingen lystig øvelse i år. Krig i Europa, energikrise, raskt stigende matpriser og negativ økonomisk vekst. Det er en brottsjø som kommer mot oss. For mange husholdninger vil det være krevende å fortsette som før, uten å kutte i noen kostnader.

Nyhetene skriver om bedrifter som må stenge ned på grunn av skyhøye strømpriser. Usikkerheten er stor. Det eneste sikre er at de fleste av oss vil oppleve en reallønnsnedgang. Har vi levd i en kunstig boble? Det er et nærliggende spørsmål å stille etter flere år med et rentenivå på null. Kanskje vi er tilbake til en om ikke ny, så ordinær normal?

Om vi snakker om en tilvenning til normale tider, eller om vi er inne i ekstraordinære omstendigheter, så er det ingen som er upåvirket av dagens situasjon. Den går ikke bare ut over vår lommebok. Vår mentale helse får seg også en solid trøkk.

Som ledere og ansatte må vi omstille oss. Hvordan skal vi greie å lede en bedrift, planlegge og budsjettere gjennom i overkant turbulente tider og kriser?

Det som også kommer med turbulente tider, er fristelsen til mer kreativ regnskapsføring. I desperasjon, iver eller grådighet drister flere seg til å gå langt over streken. I en økonomisk brytningstid vil det trolig være fare for at regnskapsmanipulasjon forekommer mer enn ellers, sier spesialetterforsker Morten Bamle i Økokrim til Magma. Ifølge ham må revisorer og brukere av regnskapet være ekstra på vakt. I temaartikkelen i dette nummeret kan du lese om hvordan økonomisk kriminalitet oppdages, og hvordan den straffes.

Økonomer og revisorer skal være tipp topp oppdatert på det som er nytt i regnskapsloven, nye forskrifter og regler før de går i gang med årsregnskapet på nyåret. Derfor er alltid regnskap og revisjon tema for årets siste utgave av Magma, denne gangen med søkelys på å hindre kreativ regnskapsføring.

Drøye ti prosent av Econas medlemmer jobber i dette fagfeltet. Jørgen Soldal har fått jobb som revisor mens han fremdeles studerer. Flere nyutdannede som Jørgen starter sin jobb i denne bransjen. Revisjon var også en av de første jobbene jeg selv hadde rett etter studietida.

Nå må jeg innse at det blir verken dansk design eller søramerikanske rytmer å se frem til neste år

Jeg vet hvor mye etterrettelighet og årvåkenhet betyr for å utøve denne jobben riktig. Skulle jeg gitt ett råd til ferske revisorer, så er det å ha ekstra åpne sanser for å samle innsikt og tørre å si fra eller stille spørsmål om det er noe som ikke stemmer. Og å ikke bli så detaljfokusert at man mister oversikt over helheten. Slik kan vi økonomer også ta ansvar og bidra til at vi kommer ut av krisen på en god måte.

Signatur Nina Riibe

Nina Riibe

Adm. dir. i Econa

nina.riibe@econa.no

Oppdag mer spennende lesestoff fra Magma 5 2022 her

)