Magma Utgave 5 2021 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Leif Håvar Kvande FOTO: Ronja Sagstuen Larsen, illustrasjon: Dani Choi

Knus skammen med å miste jobben

Etter 30 år i ulike lederroller mistet plutselig Anita Sundby jobben. Det ga støtet til en generalopprydning i livet der også mannen røyk ut og heimen forsvant.

KNUSE SKAMMEN Etter 30 år i ulike lederroller, mistet Anita Sundby plutselig jobben. I starten forstod hun ikke hva som hadde skjedd. I dag foredrar hun om å knuse skammen ved å miste jobben.

– Det var et sjokk. Jeg reagerte med vantro da jeg skjønte at jeg ikke lenger var ønsket på jobben. Til å begynne med forsto jeg ikke hva som hadde skjedd, starter Anita Sundby. 

Siviløkonomen har hatt ulike lederroller i over 30 år. Hun startet som reklamesekretær og har siden klatret oppover karrierestigen trinn for trinn. På CV-en finner vi styreerfaring, styredeltagelse i bransjeorganisasjoner og lederroller. Senest satt hun satt som administrerende direktør med ansvar for flere land i en av Norges største virksomheter. I praksis hadde hun tre stillinger. 

Karriere og jobb hadde til da gått så bra at hun ble kalt Miss Perfect – alltid med håret oppsatt i en stram hestehale. 

I dag er hun tilbake som leder – i stillingen som kommersiell direktør i miljøselskapet NOAH, en virksomhet som tar miljøgifter ut av kretsløpet. I tillegg er hun foredragsholder og snakker blant annet mye om å knuse skammen som gjerne kommer når man mister jobben. Og nå er håret alltid utslått. 

– For meg var livet jobb, og jobben var en veldig stor del av min identitet. Jeg var konstant på farten, levde på hotell og pendlet mellom landene jeg hadde ansvar for. Jeg var en vellykket karrierekvinne, forteller Sundby. 

Så sprakk fasaden. 

Ble en spedalsk på jobben 

Hun sier at det var et sjokk å få beskjeden om at hun ikke lenger var ønsket i konsernet. 

Hun forteller om det første tegnet på at tiden i selskapet var i ferd med å ebbe ut. Hun skulle ha et møte med konsernsjefen på et hotell på Kastrup utenfor København. 

– Jeg så ham i frokostsalen og spurte om jeg kunne sette meg ned hos ham. Han svarte nei. Det var veldig rart, for vi hadde hatt mye både formell og uformell kontakt, forteller Sundby. 

Det var så flaut å være uten jobb at jeg kjørte på «jobb» hver dag slik at naboene ikke skulle se at bilen min stod parkert i fellesgarasjen.

En måned senere var det et nytt møte, der Sundby fikk beskjed om at de hadde «kommet til veis ende». 

– Vi har et lovverk som regulerer arbeidsliv i Norge, som jeg følte ikke ble etterlevd, husker Sundby tilbake. 

Hun klappet PC-en sammen, forlot møtet og søkte juridisk bistand. Deretter ble hun enig med HR-direktøren om en sluttavtale hun var fornøyd med. Likevel ga oppsigelsen et kaotisk følelsesliv. 

– Det var sorg, fortvilelse, frustrasjon, sinne, frykt og ikke minst skam. Det var tøft å kjenne på at flokken min ikke ville ha meg med videre. Fra den ene dagen til den neste var jeg nærmest spedalsk for dem jeg trodde var mine nærmeste kolleger. Ingen snakket til meg. Ingen støttet meg, fortsetter Sundby. 

Vendepunktet kom på Starbucks 

Sundby forteller at det var flaut å være uten jobb. Så flaut at hun, som ellers karakteriserer seg som redelig og ærlig, begynte å smålyve også for sine aller nærmeste, inkludert mannen. 

– Det var så flaut å være uten jobb at jeg kjørte på «jobb» hver dag slik at naboene ikke skulle se at bilen min sto parkert i fellesgarasjen. 

Sundby isolerte seg, mistet faktisk mye av håret og tenkte at å miste jobben var hun alene om. Vendepunktet kom en dag hun kjøpte seg en kaffe på Starbucks. 

– Jeg så rundt meg. Her satt folk i samme situasjon som meg, som satt og løy til hverandre. Det var det første lille positive tegnet. Jeg var ikke alene, sier hun. 

Det ga støtet til at hun tok eierskap til situasjonen og begynte å dele historien sin. Da erfarte hun at det var mange som hadde opplevd det samme som henne. 

– Mange psykologer er enige om at å miste jobben er en av de mest utfordrende situasjonene vi opplever i livet. Det kan minne om en skilsmisse, og det er tøft å håndtere følelser som sorg, sinne, frustrasjon og så videre, sier Einar Wergeland-Jenssen, psykolog og administrerende direktør i AS3 Transition. 

Han legger til: 

– Å bli sagt opp er på en måte å bli utstøtt fra flokken – noe som oppleves ekstra vanskelig. Det er skambelagt, og skam er noe vi skjuler. Er man skamfull, er man ikke på parti med meg selv. 

AS3 Transition hjelper blant annet til i nedbemanningsprosesser, med lederutvikling og coaching av både ledere og medarbeidere. 

Wergeland-Jenssen forteller at mange deler Sundbys erfaringer, og at de fleste gjennomgår fire faser: 

  • først en sjokkfase
  • så en reaksjonsfase
  • dernest en bearbeidingsfase
  • og til sist en nyorienteringsfase

UTSLÅTT HÅR Anita Sundby var en vellykket karrierekvinne, konstant på farten, pendlet mellom landene hun hadde ansvar for og levde på hoteller, alltid med håret stramt oppsatt. I dag er håret utslått og livet lykkeligere.

Vårrengjøring med jobbskifte og skilsmisse 

Sundby forteller at hun fikk hjelp fra en coach. Hun benyttet oppsigelsen til å ta en skikkelig vårrengjøring, som også endte med at hun skilte seg fra mannen og flyttet fra huset. Hun følte at livet – både på jobb og privat – hadde vært en fasade. 

– Jeg stilte spørsmål ved hvem er jeg, hva kan jeg, og ikke minst: Hva gjør meg unik? Jeg ville møte mitt liv helt og fullt som meg, forteller Sundby. 

I ettertid ser hun at hun kunne brukt lengre tid på denne fasen. 

– Tillat deg å bruke tid på å reflektere over hva som er neste steg i karrieren. Vil du fortsette innenfor samme type stillingsnivå og bransje, eller vil du benytte anledningen til å gjøre noe nytt? Hva brenner du for? Ikke vær for snever, men tør å åpne opp, og ikke ha det for travelt, råder Sundby. 

Tillat deg å bruke tid på å reflektere over hva som er neste steg i karrieren.

Hun får støtte fra Wergeland-Jenssen i AS3. 

– Altfor mange tenker at de må skynde seg med å komme tilbake i ny jobb. Vi må ofte holde folk igjen, og råder dem til å skynde seg langsomt. Det er viktig å få avklart følelser og bruke tiden man nå har fått, understreker psykologen. 

– Etter hvert kom jeg i posisjon og fikk tilbud om topplederstillinger, men noe skurret i meg. Jeg hadde sett hvor tøft og nådeløst det er på toppen. Jeg måtte gå noen runder med meg selv. Hadde jeg bare blitt litt redd på grunn av det jeg hadde opplevd, eller hadde jeg endret meg? forteller Sundby. 

Hun landet på det siste: 

– Det skal være plass til andre ting i livet enn bare jobb. Det skal også være plass til familie, venner, natur, opplevelser og musikk i livet mitt. 

Tar i snitt 6–15 måneder å få en ny lederstilling 

Portrett av Kristin Ølberg i Econa

Kristin Ølberg, Fagansvarlig karriere

Foto: Econa

Karriererådgiver Kristin Ølberg i Econa hjelper mange ledere over i ny jobb. – Det er mye skam når toppledere mister jobben, sier hun. 

– Det er mye skam forbundet med å miste jobben når man innehar en ledende stilling. Selv i anonyme undersøkelser svarer folk at de har jobb, for eksempel at de driver eget selskap. Det ser vi når vi sammenligner svarene med andre data, sier karriererådgiver Kristin Ølberg i Econa og legger til: 

– Det er nok mye «keeping up with the Johnsons», at det er viktig å beholde fasaden om at man lykkes og har suksess. 

Hun sier at mange i ledende stillinger har gode sluttavtaler som gjør at man er sikret økonomisk gjerne i ett år. 

– Det er viktig å bruke denne tiden godt. Finn ut hva som gjør deg unik; hva du har som ingen andre har. Det tar tid før man får seg ny jobb. I snitt mellom 6 og 15 måneder, sier Ølberg. 

Bla deg gjennom hele Magma nr. 5

)