Magma Utgave 4 2024 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Kristin Ølberg FOTO: Ronja Sagstuen Larsen

Hvordan håndtere kollegaens misunnelse?

Etter at hun ble forfremmet, har kollegaen, som også er en god venn, holdt avstand. Hva nå?

Kvinne som forsiktig titter over PC-skjermen sin i kontorlandskapet.

Foto: iStock

Hei, Kristin. Venninnen min og jeg begynte i et stort konsulenthus samtidig. Nå er jeg blitt forfremmet, men ikke hun. Hvordan kan jeg best håndtere hennes misunnelse?

Hilsen Gul trøye (27)

Kjære Gul trøye (27)

Kvinne som smiler bredt til kamera.

Kristin Ølberg er karriereansvarlig i Econa, har bred erfaring fra karriereveiledning og coaching og holder jevnlig kurs og opplæring for arbeidslivet. I denne spalten bruker hun sin kunnskap og sitt engasjement til å lose leserne gjennom dilemmaer og vanskelige veivalg som oppstår i arbeidslivet.

Foto: Ronja Sagstuen Larsen

Først og fremst, gratulerer så mye med forfremmelsen! Du har jobbet hardt, og det har arbeidsgiveren din lagt merke til. Forfremmelsen er en tydelig anerkjennelse av din innsats, og du har all grunn til å være stolt av deg selv.

Misunnelse er en vanskelig følelse å snakke om, og enda vanskeligere å innrømme. Det er ofte forbundet med tabu og kan oppleves som flaut. På arbeidsplassen kan misunnelse være ødeleggende både for arbeidsmiljøet og produktiviteten. Likevel er det noe de fleste av oss vil møte gjennom karrieren, enten det er misunnelse fra en venn eller kollega, eller at vi selv kjenner på det i møte med andres suksess.

De store konsulenthusene har et arbeidsmiljø som ofte beskrives som prestasjonsorientert, hvor arbeidsprestasjoner måles blant annet ved å sammenligne dem med kollegers prestasjoner. Det oppfordres til intern konkurranse for å oppnå best mulig resultater, og de som presterer best, blir fremhevet og satset på. I et slikt miljø blir det derfor viktig å prestere bedre enn andre. Denne kulturen kan trigge konkurranseinstinkt, men kan også skape utfordringer dersom man opplever at andre presterer bedre enn en selv.

Og nettopp her vil jeg gjerne stoppe og dvele litt ved situasjonen. For selv om mange konsulenthus nettopp legger opp til en prestasjonskultur der du direkte sammenligner deg med kollegene rundt deg, og kanskje spesielt dem som startet i samme «kull» som deg, betyr det ikke at du selv skal gjøre det. Ingen reiser er like, heller ikke i arbeidslivet. Og nettopp denne betraktningen, at ingen karriereveier er like, kan du gjerne dele med din venninne når tiden er inne.

Det bringer meg videre til nestepunkt, nemlig tid. Det kan tenkes at hun trenger tid til å bearbeide sine vanskelige følelser på egen hånd. Gi henne den tiden. Samtidig er dette med tid vanskelig, for hvor lenge er nok tid, og skal du holde avstand underveis?

Det som gjør situasjonen ekstra utfordrende for deg, er at dere ikke bare er kollegaer, men også venninner. Det er forståelig at du ønsker å bevare vennskapet. Jeg synes et fint utgangspunkt i nære relasjoner er at ingenting er for farlig til å snakke om. Du kan ta opp situasjonen med venninnen din. Mitt råd er å ta utgangspunkt i dine egne følelser – forklar at du kjenner på ubehag, og spør henne hvordan hun opplever situasjonen. På den måten åpner du for en ærlig samtale uten å legge skylden på henne.

Husk også at du ikke har blitt forfremmet bare på grunn av dine tidligere prestasjoner, men fordi arbeidsgiveren din har tro på deg og forventer at du fortsetter å utvikle deg og levere godt i tiden fremover.

Lykke til videre i karrieren – du er på en spennende vei!

Har du et jobbrelatert spørsmål du ikke tør å stille i plenum? Send det inn til magma@econa.no.

)