Magma Utgave 4 2022 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Gry Ljøterud FOTO:

Ny rektor på BI: – Forskning skal bidra til å løse utfordringer

Karen Spens er ny rektor på Handelshøyskolen BI. Hennes første dager har gått med til å bli kjent med organisasjonen, studentene og ansatte. Spens kommer fra rektorstilling ved Hanken School of Economics i Finland. Hun har lang erfaring fra ledelse og akademia.

Karen spens

Foto: BI

Den nye rektoren kommer rett fra energimessen ONS, der hun også la inn et besøk hos BI i Stavanger.

Magma tar en prat med Spens om hennes ambisjoner, mål og håp for den nye stillingen.

Hvorfor ønsket du å bli rektor på BI?

Da mulighetene til å lede en internasjonalt kjent utdanningsinstitusjon bød seg, kunne jeg ikke si nei. BI er internasjonalt orientert og nest størst i Europa. Dessuten har skolen et godt rykte og har et viktig samfunnsoppdrag. Skolen skal bidra med kompetanseutvikling og forskning. Og selvsagt sørge for å levere kompetente uteksaminerte studenter.

Hva er den viktigste egenskapen du tenker var avgjørende for å få jobben?

Jeg tror mye ligger i min lange erfaring i å være rektor og mine lederegenskaper. Så håper jeg også at noen mener jeg har gjort en god jobb og har egenskapene som passer BI. Av personlige egenskaper tror jeg det er viktig at jeg liker å jobbe med mennesker. Og så blir jeg fortalt at jeg er god til å lytte.

Hva er den viktigste egenskapen du ser etter om du selv skal ansette noen?

Kompetansen er selvsagt viktig. Men jeg leter etter folk som kan jobbe med mange ulike typer mennesker. De må kunne jobbe i team og nå teamets mål og ambisjoner.

Hvor kommer din lidenskap for akademia fra?

Godt spørsmål. Min far var lege og hadde selv jobbet på et universitet. Mye kommer nok fra hans interesse i mine studier og at han sikkert var den som inspirerte meg til å skrive en doktoravhandling. Man kan si at akademia ligger i blodet. Jeg skrev faktisk min doktoravhandling om blodlogistikk. Da jeg valgte temaet for doktoravhandlingen, ville jeg den skulle utgjøre en forskjell, at den hadde en videre mening utover å skrive selve avhandlingen. Jeg liker forskningen veldig godt, men vil også at den skal ha en betydning for folk. Forskningen er en nøkkel til de utfordringer vi ser i dag. Vi skal ikke sitte i våre glasshus og forske, uten at vi også påvirker og tar imot inntrykk fra samfunnet rundt oss. Vi skal bidra til å løse utfordringer.

Hvordan vil man merke at det er kommet en ny rektor på BI?

Mange har sikkert merket det allerede. For det første er jeg den første kvinnelige rektoren på BI. Det har skapt stor oppmerksomhet. Mange sier de er glade for at BI endelig har fått sin første kvinnelige rektor. Men jeg håper også at det har noe å gjøre med meg som person, ikke bare at jeg er kvinne. Jeg vil legge vekt på å jobbe godt sammen i team. Jeg har besøkt campus i Stavanger og vil besøke alle steder der BI finnes. Jeg legger vekt på å løse utfordringer sammen, ikke alene.

Er det viktig at BI skal klatre på internasjonale rangeringer?

Rangeringer er viktig for å tiltrekke gode studenter og internasjonale ressurser. Samtidig er de et signal utad om høy kvalitet. Så lenge de gir slike signaler, så synes jeg rangeringer er viktige. Samtidig vil jeg jobbe for at det ikke bare er BI som synes utad for rangeringer og kvalitet, men at utdanningsinstitusjoner i hele Norge signaliserer høy kvalitet.

Hva bør næringslivet og den enkelte selv gjøre for å være oppdatert?

Jeg tror sterkt på at utdanning er nøkkelen til mye. Derfor må bedrifter satse på å utvikle kompetansen hos medarbeiderne. Arbeidsgivere må stille verktøyene til rådighet. Men den ansatte selv må også ville være med og utvikle seg selv. Det må gå begge veier. Og læringen må skje  kontinuerlig. Jeg tror livslang læring kommer til å bli enda viktigere i fremtiden, gitt endringene som skjer.

Hvordan ønsker du å bli husket?

På campus i Stavanger sa en til meg: «Karen, det er så fint du kommer til Stavanger og virkelig bryr deg om oss.» Dette inntrykket ønsker jeg både ansatte og studenter skal ha av meg. At jeg bryr meg om dem. Og at jeg vil jobbe sammen med dem.

Hvordan er det å bo i Norge?

Jeg har nettopp diskutert med min mann og min mor, og jeg sa at jeg ikke angret ett sekund på at jeg flyttet. Jeg har det fantastisk her og føler med veldig velkommen på BI. Jeg snakker finlandssvensk, så språket kan av og til være litt utfordrende. Samtidig er det så mange likheter mellom den finske og norske mentaliteten. Men jeg ser det er noen ting jeg må lære meg etter hvert. Den vanskeligste biten er jo at jeg har min familie i Finland, men dette løser seg med besøk og kontakt.

Oppdag mer spennende lesestoff fra Magma 4 2022 her

)