Magma Utgave 3 2023 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: FOTO:

Spørsmål og svar til Econas eksperter

Her er Econas eksperter som svarer på dine spørsmål. Send inn til magma@econa.no.

Jeg fikk jobb og signerte avtale for et år siden. Nå har jeg fått et bedre jobbtilbud. Kan jeg trekke meg fra jobben jeg har sagt ja til? Og hvordan vil dette bli oppfattet? 

Portrettfoto av kvinne som står med armene i kryss.

Nina Riibe - Siviløkonom, administrerende direktør. Ledelse.

Foto: Julie Hrnčířová.
Portrettfoto av smilende dame i dress.

Kristin Ølberg - Master of Management, fagansvarlig karriere. Karriere, jobbskifte, motivasjon, ny i arbeidslivet.

Foto: Julie Hrnčířová.
Portrettfoto av smilende mann i dress.

Per Christian Rogdar - Advokat, leder. Econa Arbeidsliv. Arbeidsliv, juss.

Foto: Julie Hrnčířová.
Portrettfoto av smilende mann.

Atle Kolbeinstveit - Statsviter og samfunnsøkonom, analytiker. Lønn, lønnssamtale.

Foto: Julie Hrnčířová.

Ja det kan du. Har du avtalt prøvetid vil oppsigelsestiden i denne perioden normalt være kort (14-dager til 1 mnd). Denne fristen gjelder også forut for tiltredelse. Det betyr at muligheten for å avslutte raskt er god. Får du et tilbud du opplever som mer attraktivt fra en annen arbeidsgiver kan du takke ja til denne før du har begynt i den andre stillingen. Av lojalitet til arbeidsgiveren du opprinnelig hadde inngått arbeidsavtale med bør du varsle denne så tidlig som mulig. Slik vil skadevirkningene begrenses, og arbeidet med å finne en ny, god erstatter kan påbegynnes. 

Dukker derimot drømmejobben opp når du har begynt og er i prøvetid, kan du også velge å si opp stillingen din etter kort tid. Selv om dette normalt vil utløse skuffelse hos arbeidsgiver er det faktisk markedet i praksis, når ulike kjøpere byr på din arbeidskraft. Den som har det beste tilbudet gjennom spennende arbeidsoppgaver, karriereutsikter, lønn og mer bør vinne denne budkampen. Du kan også bruke det alternative tilbudet til å forhandle opp lønn i den jobben du allerede har startet i, eller rett og slett skifte jobb. Gjør det helst med ydmykhet og respekt for alle parter. En saklig tilnærming er også et godt tips. Har drømmejobben dukket opp, vær ærlig og si at dette er drømmejobben for deg, men takk for muligheten du har fått og at du var veldig motivert til å begynne.

Har du signert en kontrakt der lønnen er relativt lav?

Du har forhåpentligvis forhandlet og argumentert for høyere lønn før du signerte, men er likevel lønnet relativt lavt og lavere enn du forventet. I slike tilfeller bør ikke arbeidsgiver bli overrasket over at du er aktiv i arbeidsmarkedet. Har du forhandlet står du bedre rustet hvis det dukker opp et annet tilbud. Men, skal du bruke et konkurrende tilbud for å presse opp lønnen må du være beredt til å si opp jobben du er i.  Du setter deg ikke i noe særlig godt lys om du ikke gjør alvor av «trusselen med å slutte», og kommer med halen mellom bena (velger å bli) uten å ha oppnådd noe i forhandlingene. 

Hilsen Atle og Per Christian

)