Magma Utgave 3 2023 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Thomas Bråten Stangjordet FOTO:

Går arbeidsliv og alkohol hånd i hånd?

Det virker som en del studenter anser arbeidsgivere som mer attraktive dersom de er spandable med alkohol. Jeg er ikke alene om å ha lagt merke til fenomenet – arbeidslivets rekrutterere og medlemmer i studentforeninger kjenner godt til dette effektive hjelpemiddelet.

Ung mann, formelt kledd, som sitter og smiler svakt til kamera.

Thomas Bråten Stangjordet. Leder av Econas studentutvalg.

Alkohol er et sentralt element i mange studenters sosiale liv. Men det er også et betydelig sosialt press knyttet til det. Å takke nei til å drikke kan føre til at man utestenges. Ikke bare fra festene, men også fra hele klassemiljøet på universitetet. Dette har jeg selv vært vitne til. 

Når det er sagt, kan man ikke legge skjul på de positive effektene som alkohol kan ha. Det løser opp stemningen i en trå samtale, gir deg nye venner på arbeidsplassen, skaper en lettere tone mellom ansatte og kan gi en følelse av avkobling. Personlig nyter jeg å ta en pils med noen gode venner eller å lytte til forfatteren og debattanten Wolfgang Wee og hans kunnskapsrike gjester utfordre verdens sannheter i en halvveis berusa samtale.

Forventer mer fra profesjonelle arbeidsgivere 

Men det er forskjell på kollegaer som går ut etter jobb og tar en seg en øl, og en arbeidsgiver som tilrettelegger for en fuktig fest. 

Jeg forventer ikke at en profesjonell arbeidsgiver oppmuntrer til å nyte alkohol. Dessverre vet jeg at det eksisterer også der. Intensjonen er nok sjeldent å skape slike kulturer. Konsekvensene er likevel at det oppstår to subkulturer der noen drikker og andre avstår, som ikke nødvendigvis harmonerer. 

Mange kan oppleve det som ubehagelig når alkoholinntaket blant kollegaer blir for høyt: uønsket flørting, ufine kommentarer, ustø gange, upassende dansing og påspanderte enheter med påfølgende drikkepress. Selv med lite fartstid i arbeidslivet har jeg allerede erfart flere av disse eksemplene. 

Ville du båret logoen til selskapet og observert kollegaene dine med stolthet og integritet hvis du møtte opp i mandagsmøte etter en fuktig firmafest på selskapets regning? Beklager, men det hadde ikke jeg. 

Bør arbeidsgiver betale alkohol for sine ansatte? 

Heldigvis er det flere arbeidsgivere som har tatt tak. For eksempel kunngjorde politiet i mars at de slutter å betale alkohol for sine ansatte. Dette mener jeg er en utvikling i riktig retning. 

Siden første dag på studiene har jeg hørt at det er viktig å opprettholde en god balanse mellom jobb og privatliv. Jeg mener alkohol er et støymoment i det forholdet som bidrar til ubalanse. Vi må ikke glemme at alkohol er et personlig valg. Tall fra Folkehelseinstituttet viser en nedgang i alkoholforbruk blant unge på rundt 25 prosent de siste ti årene. Da er det problematisk at arbeidsgiverne tar imot de unge med hevede glass fylt med alkohol idet de trer inn i arbeidslivet. 

Arbeidsgiver burde ikke være en pådriver for å drikke alkohol. Å anta at det er en selvfølge at alle ønsker å bli brisne med jobben eller i det hele tatt å drikke alkohol, er en generalisering som får strykkarakter. Det er en stereotypisk tankegang som er lite gjennomtenkt.

Du vil kanskje hevde at disse argumentene er delvis søkt. Kanskje er de det også. Likevel er det verdt å legge merke til at aktørene som tjener penger på høyt alkoholforbruk, nemlig bareierne, er aktive i å begrense overforbruk. Det viste de da flere barer stengte kranene sine på hele Norges festdag, 17. mai. Det handlet ikke om lønnsomhet, men om samfunnsansvaret for et bærekraftig alkoholforbruk og trivsel. 

Fornuftig alkoholforbruk er viktig for meg 

Jeg er spent på om EUs nye bærekraftsdirektiv vil omfatte rapportering på arbeidsplassers alkoholvaner. Det påvirker utvilsomt arbeidsforholdene til ansatte. I tillegg er det en hårfin grense mellom et ansvarlig alkoholforbruk som fremmer et inkluderende og sosialt arbeidsmiljø, og høy flaskeføring som svekker et selskaps integritet og skaper ukultur. 

For meg personlig har fornuftig alkoholforbruk blitt en vesentlig faktor når jeg vurderer fremtidige arbeidsgivere, og helt ærlig syns jeg det er litt trist. I min utopi bygges ikke et godt arbeidsmiljø på en åpen bar og et nachspiel. Et godt arbeidsmiljø bygges på latter, opplevelser og gode samtaler. 

Om du er enig eller ikke, jeg tar gjerne en prat om dette over et par kalde pils.

BLI KJENT MED THOMAS BRÅTEN STANGJORDET, NY LEDER AV ECONAS STUDENTUTVALG

Hvem er din drømmearbeidsgiver?
Min drømmearbeidsgiver består av dyktige kollegaer som støtter og pusher hverandre fremover, med en leder som ser og utnytter styrkene til teamet sitt. I tillegg forstår selskapet samfunnsansvaret sitt og forvalter det aktivt. 

Hvordan kobler du av?
Det er vanskelig å koble av fullstendig. En treningsøkt uten musikk eller podkast er nok det mest befriende i en hverdag. Skal jeg senke skuldrene og koble helt ut av hverdagen, må jeg hjem til Toten og møte familie og gamle venner – da glemmer jeg fort alt jeg skulle ha gjort. 

Skal jeg senke skuldrene og koble helt ut av hverdagen, må jeg hjem til Toten og møte familie og gamle venner.

Hvem beundrer du?
Jeg er svak for streberne som står på dag inn og dag ut, og alltid setter av tid til å hjelpe deg om du spør. Til tider syns jeg mange av dem som gjør en ekstra innsats, møtes stygge blikk og få heiarop. Jeg beundrer dem, heier og unner dem alt godt. Uavhengig av om de lykkes eller ikke, så er disse personene mine forbilder. Jeg er privilegert som har flere av dem rundt meg hver eneste dag, både i familie og blant venner og kollegaer.

Tre kjappe

Hva gleder du deg til i kommende periode for Econas studentutvalg?
Jeg gleder meg til politikkarbeidet, diskusjonene og samarbeidet med de dyktige personene i SU, i tillegg blir studentkonferansen uten tvil et høydepunkt. 

Hvor er du om fem år?
Om fem år har jeg flyttet inn med kjæresten og fått meg en utfordrende fulltidsjobb i et team jeg trives å bruke tid med. Privatøkonomien og balanse mellom jobb og privatliv har løftet seg en del hakk siden studietiden, noe som gir mer frihet til å være sosial med familie og venner og dyrke interessene mine. 

Hva er din lidenskap?
Per i dag er lidenskapen min økonomifaget, for det er det jeg dedikerer mesteparten av tiden min til. I tillegg er jeg veldig fascinert av å lese selvhjelpsbøker og bøker innenfor sosial psykologi. Utover det brukes mye av fritiden på diverse sport, som padel, tennis, squash og diskgolf.

Oppdag mer spennende lesestoff fra Magma 3/2023

)