Magma Utgave 3 2022 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Anders Waage Nilsen FOTO:

Jakten på drømmejobben

Drømmekarrieren starter de merkeligste steder. Det er først når du er i gang, at du skjønner hva du egentlig drømmer om.

Livet leves forlengs og forstås baklengs. De som har vært i arbeidslivet en stund, vet at en karriere er resultatet av mange små og store valg. At den profesjonelle livsreisen ofte følger en kronglete sti. Noen av veivalgene er planlagte, andre tilfeldige. Enkelte ganger får man som fortjent, andre ganger er det flaks som spiller inn.

Hele tiden lærer du mer. Om deg selv. Og om verden.

Anders Waage Nilsen skriver om jakten på drømmejobben

SKRIBENT, GRÜNDER OG MUSIKER Anders Waage Nilsen er seriegründer og har bygget opp selskaper som Fri Flyt, Netlife Bergen, Carrot, New & Company og Resourcer. Han får energi av å skrive.

Når man sitter i rollen som den som skal rekruttere, er det mange spørsmål som melder seg. Er dette en kandidat som gjør grundig arbeid og tar oppgavene på alvor? Er det et menneske som fungerer som lagspiller? Finnes det en glød her, en indre motivasjon? Har kandidaten en spisskompetanse, en faglig brodd som tilfører et unikt kompetansefortrinn? Er dette en kommunikator, en som skaper engasjement i organisasjonen rundt seg? Eller er det en person som først og fremst er i stand til å rydde, skape rutiner, legge grunnlaget for en effektiv organisasjon? Er det et lojalt menneske som følger strategier, eller er det utfordrer – en fritenker som er i stand til å bidra til nødvendig nytenkning? Hva skal til for at kandidaten skal blomstre? Trygge og stabile rammer – eller høyt spenningsnivå og stor frihet?

Mange slike kvalifikasjoner og egenskaper er det mulig å tilegne seg gjennom målrettet kompetansebygging. Andre egenskaper speiler personlighet og livserfaring. I gode og meningsfulle jobber er det en match mellom mennesket, fagprofilen og den rollen som skal betjenes. Skal man ende i en karriere man trives med, er det helt vesentlig at man kjenner på en indre motivasjon, at man blir målt på det man faktisk kan bidra med.

Litt av kunsten er å spørre seg hvilke mennesker du liker å omgi deg med, hva du er nysgjerrig på å lære mer om, hvilke endringer du vil bidra til å skape.

Å finne ut av hvilken rolle som egner seg for akkurat deg, er helt umulig før du har begynt å høste erfaringer. Som student går man gjennom mange viktige veivalg – ofte uten at man helt tenker over det. Valg av fagprofil, involvering i studentorganisasjoner, vennekrets, personlighet og arbeidsrutiner i studietiden er faktorer som på ulike måter påvirker hvor man starter – og hvor man ender opp.

Samtidig er den første jobben for de fleste nettopp dette: den første jobben – et prøvende skritt på en lengre reise i en virkelighet som hele tiden endrer seg ganske grunnleggende. Å bygge en interessant karriere krever av oss at vi hele tiden utvikler oss, lærer nye ting om verden og vår egen rolle i den. Vi har alle mange uoppdagede sider og talent – vi vet ikke alltid hvilke utfordringer vi er i stand til å mestre, før vi har prøvd. Dessuten er det også sånn at det fort vokser frem et engasjement når vi jobber med noe hver dag. Å jobbe med noe eller i et visst miljø vil prege både tenkningen og kompetansen din.

Litt av kunsten er å spørre seg hvilke mennesker du liker å omgi deg med, hva du er nysgjerrig på å lære mer om, hvilke endringer du vil bidra til å skape. Vær ærlig med deg selv og arbeidsgiver, kjenn etter om jobben du står i, tapper deg eller tilfører deg energi. Altfor mange mennesker går rundt med urealiserte drømmer. Livet er for kort til å havne på feil hylle og bli værende der. Det er lov, ja, faktisk berikende, å skifte beite.

Verden er mangfoldig, i evig utvikling og full av overraskende muligheter. Vær åpen for dørene som åpner seg, og ærlig med deg selv. Det kommer til å gå bra.

Oppdag mer spennende lesestoff fra Magma 3/2022 her

)