Magma Utgave 3 2022 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Gry Ljøterud og Charlotte Tunes FOTO: Econa

Hjelp – jeg er ny i byen

Det kan være både spennende og utfordrende å flytte til en ny by. Du har en ny bosituasjon, nytt studiested, og på kun kort tid skal du ha skaffet deg et helt nytt nettverk. Kanskje du til og med skal begynne i ny jobb. Studentutvalget gir deg sine beste tips til hvordan komme seg på plass i ny by.

  1. Hva er dine råd for å bygge nettverk og få venner i den nye byen?
  2. Hva er et must have i garderoben før jobbintervju, og hvorfor?
Econas studentutvalg smilende i en trapp

ECONAS STUDENTUTVALG Fra v: Sara Ecker, Sondre Nikolai Harr, Stine Hoff Andersen, Jørgen Soldal, Nora Backer, Kristin Engebretsen

Foto: Econa

Kristin Engebretsen (23)

Studiested: NHH, Bergen

Studieår: 5. året på NHH- Master i økonomisk styring 

Kommer fra: Bærum 

1.

Jeg har begynt på nytt sted to ganger, på bachelor i Kristiansand og master i Bergen. Mitt tips er å delta på alt – så langt energinivået rekker. Med «alt» så mener jeg fadderuken og arrangementer. Møt opp på skolen, velg den fysiske metoden fremfor Zoom. Vær imøtekommende og åpen, og grip sjansene! Søk deg inn i en linjeforening – engasjer deg!

2.

Hvit bluse eller hvit skjorte. Det er alltid rent og pent. Det ser alltid skikket ut. En ordentlig bukse.

Nora Backer (24)

Studiested: NTNU Trondheim

Studieår: 4. klasse, Høyskolen Kristiania

Kommer fra: Rykkin

1.

Jeg engasjerte meg i ulike verv, ikke bare Econa. Skaff deg litt nettverk blant ulike typer mennesker, sportslig, faglig og sosialt. Jeg prøvde ut nye ting, alle er tross alt nye, og terskelen er lav for å være fersk. Jeg satt i fotballstyret og fikk dermed innblikk i hvordan det funket. Tør å invitere deg selv, og bli med på nye ting. Da blir du fort kjent med flere. Vær sosial, og nyt studietiden.

2.

Vær komfortabel i det du går i – ikke gå i stiv skjorte hvis det ikke er riktig for deg. Kle deg formelt og pent – skap et godt inntrykk. Våg å gå i farger – så skiller du deg kanskje ut på en positiv måte.

Jørgen Soldal (22)

Studiested: Høgskulen på Vestlandet, Bergen

Studieår: 4. klasse

Kommer fra: Bergen

1.

Vær med på ting. Si ja i starten. Vær litt «på», få deg en startgruppe. Denne kan utvide seg etter hvert. Meld deg på én ting for mye heller enn én ting for lite, men det er også lov å gi seg dersom det ikke passer. Kom deg ut av komfortsonene, og utfordre deg selv. De fleste er i samme posisjon, så vær åpen og imøtekommende. Spill på dine styrker, og vær bevisst på hva du er god på – bruk det for alt det er verdt.

2.

Tilpass deg der du skal på intervju. Ha en viss profesjonalitet. Klærne bør passe til stillingen man skal på intervju til. Skjorte og pen bukse til bank. Ikke ta sjanser når det gjelder klær, kjør safe. Du trenger ikke å uttrykke deg mye der. En hvit skjorte og fine sko.

Sondre Nikolai Harr (25)

Leder av Econa Student

Studiested: NHH

Studieår: 5. år

Kommer fra: Lørenskog

1.

Gå inn i fadderuken med åpent sinn, og vær klar for å få deg nye venner. Aksepter at man er forskjellige, og at også andre er nervøse. Sett deg sammen med ukjente når undervisningen starter, og finn ut hvem sidemannen din er.

2.

Ha en fin skjorte, og føl på at du går litt fint kledd. Da høyner du fort selvtilliten. Sørg for å ha en skjorte for alle anledninger. Alltid greit å ha et litt penere/classy skopar. Kle deg fint.

Sara Ecker (21)

Studiested: Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Ås

Studieår: 3. klasse

Kommer fra: Asker

1.

Flytt i kollektiv, da blir du fort kjent med mange forskjellige og folk på ulike studieretninger. Engasjer deg, gjerne også i Econa. Da blir du kjent med folk fra forskjellige trinn – ikke bare de i klassen.

2.

En blazer er veldig greit, det kan friske opp hvert antrekk. Se litt ordentlig ut på intervju.

Stine Hoff Andersen (22)

Studiested: BI Bergen

Studieår: 4. klasse, NHH

Kommer fra: Ålesund

1.

Flyttet inn i kollektiv. Fadderuken er veldig gunstig – meldte meg inn i linjeforening første året. Ble med på et idrettslag, veldig sosialt, og man blir fort kjent. Det å engasjere seg gjør at man får venner på skolen og andre plasser.

2.

En blazer er veldig fint. På forrige intervju hadde jeg på meg skjortebluse (hvit). Spesielt økonomer bør se litt mer «skikkelige» ut. Antrekket kommer også an på hvem du skal til intervju hos.

Oppdag mer spennende lesestoff fra Magma 3/2022 her

)