Magma Utgave 3 2022 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: FOTO:

Hva skulle du ønske du visste eller gjorde mer/mindre av da du studerte?

Nina Riibe

Administrerende direktør, Econa

Utdannelse: Siviløkonom ved Karlstads universitet

– Jeg skulle ønske jeg visste mer om mulighetsrommet – om studiesteder, ulike studier, ulike kombinasjoner, hva man kunne bruke det til. Da jeg studerte på 80-tallet, var det ni prosent av oss som kom fra ikke-akademikerfamilier. Vi visste litt om USA, kanskje, men det var jo egentlig ingenting, vi hadde hørt litt her og der fra én som hadde amerikansk mor eller en storebror som hadde studert der. Når jeg tenker tilbake nå, så skulle jeg ønske vi hadde fått mer veiledning. Da hadde jeg nok studert i enten England eller USA.

Kristin Ølberg

Fagansvarlig karriere, Econa

Utdannelse: Siviløkonom fra Handelshøyskolen BI

– Jeg skulle ønske at jeg hadde mer roen. Jeg hadde forferdelig dårlig tid med å bli ferdig med alt, jeg trodde jeg måtte ha den og den jobben med én gang, bli ferdig fortest mulig. Ikke la deg styre av omgivelsene eller hva som er lurt, gjør det du har lyst til, og det du er god på, da vil du bli fremragende god i jobben din. Jeg skulle ønske jeg gjorde det, at jeg jobbet mer i tråd med mine preferanser.

Benjamin Mathias Baarli Silseth

Psykolog og TV-personlighet

Utdannelse: Psykologi ved NTNU

– I etterpåklokskapens navn skulle jeg ønske at jeg var mer opptatt av å ha det gøy! Jeg hadde det mye gøy under studiene, men nå i ettertid, når jeg har blitt relativt voksen og jobber åtte til fire hver dag, så skulle jeg ønske jeg hadde vært mer opptatt av å få med meg morsomme ting. Friheten man har under studiene, får man aldri igjen. En tusenlapp ekstra i måneden mens man studerte var jo helt himmelsk, mens nå tenker man, uff, de burde jeg sette inn på noe aksjesparing. Man har blitt så kjedelig. Så min oppfordring er: Ha det mer gøy, slipp deg mer løs!

Fredrik Fornes

Leder for synlighet og kommunikasjon, Hubify

Utdannelse: Journalistikk ved Universitetet i Stavanger

– Jeg skulle ønske jeg startet med personlig merkevarebygging og aktivitet på LinkedIn tidligere. Det er så mange fordeler for studenter: Du får tilgang til mennesker du kan lære av, som kan stille opp for deg i bacheloroppgaven, som kan gi deg nyttig bransjeinnsikt. I tillegg bygger du nettverk og gjør deg synlig for potensielle arbeidsgivere. Studenter som innser dette, vil ligge et hestehode foran alle andre som skal ut i næringslivet. Den muligheten er det bare å utnytte – for det er altfor få som gjør det!

Synnøve Sanna Nesse

Psykolog, forsker, konsulent

Doktorgrad fra institutt for strategi og ledelse, NHH

Profesjonsstudiet i psykologi fra UiB / Lunds Universitet

– Jeg skulle reist og studert utenlands enda mer og hatt mer kontakt med dem jeg møtte på veien. Det kommer ikke lignende muligheter til å føle seg helt fri og oppdage verden enn under studietiden. Samtidig gir studier en mulighet for å føle litt på hverdagen i et annet land – slik at det ikke bare blir ferie. Det å skjønne at politikk, kultur og til og med været påvirker hvorfor livet ditt blir som det blir, er lettere når du har vært utenlands. Dessuten gir det en enorm trygghet og opplevelse av å høre til i verden når du har vært ute. Du blir en kosmopolitt! Det kan vise seg å være en god investering i en verden i stor omveltning – du hører til på mer enn ett sted og blir beriket av venner med et annet utgangspunkt enn deg.

Oppdag mer spennende lesestoff fra Magma 3/2022 her

)