Magma Utgave 2 2024 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Linn Carin Dirdal FOTO: Illustrasjon av Maxime Mouysset

Ei din egen utvikling

I et raskt skiftende arbeidsmarked må man ta ansvar for sin egen karrieresikkerhet, råder ekspertene.

Illustrasjon av en person som har flere yrker og holder i masse diverse utstyr.

VI HAR FLERE KARRIERER I OSS Mange jobber ikke med det de tok utdannelsen sin i, sier Agnethe Ellingen, direktør for mennesker og organisasjon i Ruter.

Foto: Illustrasjon av Maxime Mouysset

Jannecke Bugge er utdannet sivilingeniør, men har aldri jobbet som det.

– Jeg hadde en far som var ingeniør, og jeg var skoleflink, så jeg begynte på NTNU i Trondheim. Det er 25 år siden nå, det var ikke så mye snakk om karriere den gangen.

Da hun skulle ut i arbeidslivet, ble hun ikke fristet av noen av jobbene som matchet utdanningen. I stedet begynte hun i servicebransjen, som eventkoordinator for Norske golfarrangementer.

– Mange lurte på hva i all verden jeg drev med, de syntes jeg kastet bort utdanningen min og lagde store hull i cv-en. For meg var det først da jeg begynte å følge det jeg selv syntes var gøy.

I dag driver hun Brave leadership, som hun startet sammen med Anna Svanberg i 2022. Selskapet jobber med alt fra ledergruppeutvikling og teamutvikling til coaching og foredrag.

– Som 24 år og nyutdannet sivilingeniør visste jeg ikke at jeg kom til å drive eget selskap i dag. Jeg visste heller ikke at jeg kom til å jobbe meg inn i HR, det sto ikke på agendaen da jeg valgte studium i det hele tatt, sier Bugge.

Veien hennes inn i HR startet som selger for IT-selskapet Questback. Hun merket raskt at salg ikke var hennes naturtalent, men hun så samtidig andre muligheter i selskapet – blant annet behovet for bedre internkommunikasjon. Hun fikk muligheten til å ta en coachingutdanning, og da hun sluttet i selskapet ti år senere, var hun blitt HR-ansvarlig.

Syv år i AS3 fulgte, hvor hun blant annet jobbet med store virksomheter som omorganiserte og nedbemannet. I prosessen møtte hun mange ledere og andre ansatte som ble tvunget til å skifte jobb. Etter å ha fått litt perspektiv på det meldte mange tilbake at det var det beste som kunne ha skjedd.

Du har mange identiteter i deg. Hva du ender opp med å gjøre, er ofte basert på hva familien din sier er klokt. – Agnethe Ellingsen, Direktør for mennesker og organisasjon i Ruter.

– De innså at de ikke hadde hatt det bra der de var. Det fikk meg til å tenke, hvorfor tør vi ikke å gjøre de samme endringene når omstendighetene er litt lettere?

Bugge forteller om en 62 år gammel dame som hadde jobbet med lønn og økonomi hele karrieren. Hun var bekymret og sint på arbeidsgiveren, som ikke lot henne beholde jobben frem til hun ble pensjonist. Etter litt graving kom det frem at hun alltid hadde hatt lyst til å bli sykepleier, og hun fikk etter hvert jobb på et sykehjem.
På kort tid fikk hun en ny karriere, uten å ta en ny utdanning.

Kvinne i et møterom som lener seg mot veggen mens hun holder armene i kryss og smiler.

FRA TEKNOLOGI TIL HR Agnethe Ellingsen er forfatter, karriere- og lederveileder, med utdannelse innen teknologi, ledelse og strategisk design for innovasjon.

Foto: Sveinung Bråthen

– Hun gikk fra å være sint og føle seg tråkket på, undervurdert og lei, til å ha funnet et sted som ønsket henne, og hvor hun i tillegg fikk jobbe litt mindre for å få tid til å være bestemor. Det finnes mange slike eksempler hvis vi våger å tenke litt nytt, sier Bugge.

– Mange føler seg låst i jobben sin, og når overskuddet er lavt, kan det være vrient å se seg selv og sine egne muligheter utenfra. Den tøffe sannheten er at du kan ikke styre omstendighetene, men du kan styre din egen trivsel mer enn du ofte tror.

Ei din egen utvikling

Da Agnethe Ellingsen skulle velge studieretning, var moren ikke i tvil: Datteren var den fødte diplomat, det måtte bli juss.

– Jeg begynte på juss, var der et halvt år, men fant fort ut at det ikke var for meg. Som ung har du mange muligheter, du kan bli lege, elektriker, arkitekt, hva som helst. Du har mange identiteter i deg. Hva du ender opp med å gjøre, er ofte basert på hva familien din sier er klokt.

I dag er Ellingsen direktør for mennesker og organisasjon i Ruter. Veien dit beskriver hun som «lang og improviserende». Hun er opprinnelig utdannet innen data og teknologi, og jobbet med det i 15 år før trangen til å prøve noe annet meldte seg. Hun fikk muligheten til å begynne i HR-avdelingen i bedriften hun allerede jobbet for, og tok en sjanse.

Med det tok hun samtidig et steg ned, fra leder til konsulent.

Hun lærte en masse i sin nye rolle, trivdes bedre, og staket etter hvert ut en ny yrkesvei for seg selv som karriere- og lederveileder, foreleser og fagbokforfatter. Hun sørget også for å fylle på kompetansen sin, og studerte blant annet strategisk innovasjonsdesign ved Norges handelshøyskole (NHH).

– I gamle dager hadde vi trestegskarrierer: Vi tok en utdanning, fikk en jobb, og gikk av med pensjon. I dag har vi flerstegskarrierer: Vi tar en utdanning, og så begynner vi å teste. Kanskje tar vi litt etterutdanning, blir frilans i en periode, blir ansatt igjen, kanskje kombinerer vi litt av alt. For å gjøre de ulike skiftene må du ta gode valg underveis.

Du må forstå dine egne behov og din egen karrierekapital og kompetanse.

Du må eie din egen utvikling og selv ta ansvar for din egen karrieresikkerhet. – Agnethe Ellingsen, Direktør for mennesker og organisasjon i Ruter.

Karrieren vår er noe vi kontinuerlig forholder oss til, likevel bruker vi mye mindre tid på å planlegge den enn vi gjør med ferier og bilkjøp, sier Ellingsen.

– Men i dagens arbeidsliv, som endrer seg utrolig raskt, må du sørge for å opprettholde din egen relevans og attraktivitet i markedet. Du må planlegge for hvordan du skal være i kontinuerlig utvikling og sørge for påfyll, hvis ikke risikerer du å bli sittende innelåst hos en arbeidsgiver hvor du kanskje ikke får utviklingen du burde fått. Du må eie din egen utvikling og selv ta ansvar for din egen karrieresikkerhet.

– En slags HMS på egen karriere?

– Ja, det kan du gjerne si.

Design din egen karriere

I 2020 ga Ellingsen ut boken Karrieredesign: Meningsfull karriere i et foranderlig arbeidsliv, et verktøy for å ivareta egen karriere i et stadig mindre forutsigbart arbeidsmarked. I boken kombinerer hun tradisjonell karriereveiledning med designtenkning, en metodikk for innovasjon og nyskapning med utgangspunkt i brukerens behov.

– Det handler om å adoptere tankesettet til design thinking i arbeidet med din egen karriere; å være nysgjerrig, kreativ, optimistisk, tenke muligheter og jobbe iterativt, i raske sykluser. Hva liker du å holde på med, hvilke talenter har du? Det tar et liv å bli kjent med seg selv. Jeg visste ikke at jeg kunne skrive bok, for eksempel!

Hensikten er å finne din personlige sweet spot – en jobb som oppleves meningsfull, hvor du har kompetansen som kreves, og som arbeidsgivere vil betale deg for, sier Ellingsen.

Kvinne som står utendørs og smiler bredt til kamera.

FRA SIVILINGENIØR TIL HR Jannecke Bugge er utdannet ved NTNU, men jobber i dag med strategisk ledelse og coaching av toppledere, mellomledere og medarbeidere.

Foto: Rikke Dahl Monsen

 

– I design thinking har man et team rundt seg, man idémyldrer sammen med andre. På samme måte bør du ha et karriereteam – venner, familie, kollegaer eller en mentor – hvor du får støtte, hjelp og innspill på hvordan du oppleves, og hvilke talenter og kompetanser du har. Få råd fra folk som vil deg vel. Hvis du er nysgjerrig på en annen rolle, test det ut med én gang, jobbskygg noen eller prat med noen som har den rollen, still gode spørsmål. Da kan du enten parkere det eller gå for det. Det er testing med lav risiko, og du blir kjent med deg selv i prosessen.
Designtenkning som metode er utviklet for å løse problemer når noe er uforutsigbart, vanskelig eller krevende. Den er derfor et svært nyttig redskap i dagens arbeidsmarked, understreker Ellingsen.

Vi må ikke være så opptatt av cv-bygging, det spiller ingen av oss gode. – Jannecke Bugge, Brave Leadership.

– Gjør en liten analyse av jobben din. Hvordan blir den påvirket av teknologi, for eksempel? Hva trenger du å gjøre for å opprettholde din relevans om fem år? Da kan du idémyldre på det. Mange som ikke opplever utvikling i jobben sin, kommer til meg og sier at de må ha en ny jobb. Da bruker jeg fem ganger hvorfor, som er et veldig enkelt verktøy. Hvorfor må du ha ny jobb? Jo, jeg trenger å trives bedre. Hvorfor? Slik borrer du deg inn til kjernen. Det er ikke sikkert du trenger å bytte jobb, kanskje du bare må lære deg kunstig intelligens. Det behøver ikke være så drastisk.

– Søkelyset på å hele tiden å realisere og oppdatere seg selv, kan det bli et usunt jag for noen?

– Noen lever for å jobbe, noen jobber for å leve. Der er vi forskjellige. Noen er mer opptatt av selvutvikling enn andre, noen vil bare sjekke inn og sjekke ut, men ønsker samtidig å ha det fint på jobb. Men det handler om å reflektere litt. Hvordan synes du det går, hva liker du å holde på med, hva liker du å gjøre mer av, mindre av? Ting endrer seg, da må du kunne tilpasse deg omgivelsene og være optimistisk, nysgjerrig og interessert i hva det betyr.

Karrierestige versus klatrevegg

Bugge i Brave leadership vil gjerne skrote konseptet karrierestige. Noen ganger må man ta et steg til siden for å finne beste vei oppover, kanskje må man ned litt for å finne en helt ny vei igjen. En karriere er sjelden lineær, en klatrevegg er et mer presist bilde, synes hun.

– Vi lever fremdeles i en verden hvor vi tror at vi skal ta en utdanning og jobbe oss oppover i en organisasjon. Men hvis du tar bevisste valg når du endrer karrieren din, så er ikke fem år på en golfbane hull i cv-en. I mitt tilfelle fikk jeg to barn i den perioden, og jeg har mange gode argumenter for hvorfor jeg valgte å gjøre akkurat det. Så lenge vi tar bevisste valg i karrieren, er ingenting hull i min verden. Vi må ikke være så opptatt av cv-bygging, det spiller ingen av oss gode.

Doble mastere for cv-ens skyld er å søke trygghet på feil grunnlag, mener Bugge.

– Skal du ta en master, gjør det fordi du har lyst til å lære mer, ikke fordi du tror at det skal gi deg de beste mulighetene. Lyst i jobb er mye viktigere enn vi tror. Du gjør en god jobb hvis du har lyst til å gjøre den.

Det finnes jurister som jobber i HR, sykepleiere som blir toppledere. Ser vi mål og mening med det vi bruker tiden vår på, vil vi kunne trives veldig mange steder, tror Bugge.

– Få hjelp fra noen du stoler på, til å sette ord på hva du er god til. Vi har et ansvar for å lage vår egen sti, det tror jeg noen ganger vi glemmer. Jo lenger vi blir værende på et sted hvor vi ikke trives, jo dårligere versjon blir vi av oss selv. Det handler om å være mindre opptatt av hva andre synes. Vi tror at vi skal få anerkjennelse av en tittel, og jeg tror også mange foreldre har fryktelig store ambisjoner på vegne av barna sine. Men det er ingen som kan fortelle meg hvordan jeg har det bra, det er det bare jeg som vet. 

Oppdag mer spennende lesestoff i Magma 2/2024

)