Magma Utgave 2 2023 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Nora Backer. FOTO: Ronja Sagstuen Larsen

Alle deltidsjobber er gull

Etter ett år som studentvikar på HR og mange samtaler med de ferdigutdannede «voksne», både kollegaer og bekjente, har jeg lært at all erfaring er gull.

Servitør på kafè som gir ut en kaffekopp til en gjest.

Beholde roen - Har du hatt en sommerjobb i kiosk, har du mest sannsynlig erfart at det å prioritere riktig er kjempeviktig.

Foto: sturti, iStock.

Da jeg var på siste året av en bachelor i økonomi og administrasjon på NTNU for snart et år siden, tenkte jeg at nå måtte jeg få meg en relevant jobb ved siden av studiene! Erfaringene mine fra tidligere jobber var jo ikke relevante for masteren min i innovasjonsledelse eller bransjen jeg ønsket å søke meg til når jeg ble ferdig. Relevant erfaring er gull, men hva er relevant erfaring for en økonomistudent å ha ved siden av studiene?

Portrettfoto av smilende jente.

Nora Backer, styremedlem i Studentutvalget, 25 år. Master på fjerde år på Høyskolen Kristiania. Bor i Oslo, men kommer fra Rykkinn.

Foto: Ronja Sagstuen Larsen.

 Som student står man på utsiden av arbeidslivet og tror man må være seniorøkonom for å kunne jobbe med økonomi etter endt studium. Personlig tenkte jeg derfor at erfaringene mine fra matbutikk ikke kunne brukes videre inn i søken etter ny jobb. Jeg måtte ha noe økonomirelevant å vise til i mitt neste intervju. Etter ett år som studentvikar på HR og mange samtaler med de ferdigutdannede «voksne», både kollegaer og bekjente, har jeg nå lært at all erfaring er gull. Det samme ser jeg når jeg nå gjennom jobben min sitter på andre siden av intervjubordet. Hvem er du? Hva har du erfart? Og hvordan får du brukt de erfaringene og ferdighetene du har lært fra tidligere, inn i denne stillingen? 

Fra studier, verv og tidligere jobber har jeg dratt med meg erfaringer jeg ikke visste jeg hadde og ikke visste var relevante for alle de neste jobbene jeg kommer til å søke. Om du har jobbet i klesbutikk, som fotballtrener, i kiosk eller som barnehageassistent, har du masse erfaringer og ferdigheter du kan ta med deg inn i søken etter ny jobb. 

Klesbutikk 

Med en deltidsjobb i klesbutikk har du kundekontakt nesten hele vakten din. Det er hundrevis av ulike klesplagg du skal vite hvor ligger, og hvordan skal brettes, hvilke størrelser dere har inne, og hva prisen er. Gunnar på 43 år skal ha en jeans, og Mari på 16 år skal ha en ny topp – det er deg de spør. Gjennom denne kundekontakten skal du levere kundeservice til kunden blir fornøyd og kjøper varen. Hver kunde har ulike behov du må dekke, selv om dere er utsolgt for varen eller om Gunnar ikke liker den femte jeansen du viser han. Denne deltidsjobben lærer deg faktisk hvor viktig god kundeservice er for å skape fornøyde kunder og ikke minst tjene penger. Uavhengig om du skal selge en jeans til 500 kroner eller et prosjekt til flere millioner, er det fortsatt kundeservice du skal levere.

Fotballtrener

Som fotballtrener har du hatt ansvar for minst elleve spillere som skal ha et godt forberedt treningsopplegg som gjør dem til vinnerskaller på toppen av årets tabell. Det handler om å bygge relasjon til spillerne, til andre trenere og foreldre, uansett alder. For å skape et godt treningsmiljø hvor alle trives og utfordres, må man se hver enkelt og kommunisere tydelig. Du er ikke «bare» en fotballtrener, men det du viser er evnen til å ta ansvar, være strukturert og kommunisere tydelig. Dette møter du på i nesten alle jobber, uansett hva du søker senere. Du skal se dine kollegaer, bygge relasjon til dem, knytte nettverk og kommunisere om stort og smått på tvers av alder, avdeling og stilling.

Du er ikke «bare» en fotballtrener, men det du viser, er evnen til å ta ansvar, være strukturert og kommunisere tydelig.

Kiosk 

Har du hatt en sommerjobb i kiosk, har du mest sannsynlig erfart at det å prioritere riktig er kjempeviktig. Du skal selge panini og brus, men det ramler likevel inn krevende kunder, hyggelige kunder, folk som stjeler, og små barn som raserer godterihylla. Alle skal ha varene sine for tre sekunder siden selv om kaffemaskinen akkurat har streiket. Det skal varmes mat, fylles på med varer, vaskes, og kunder skal betjenes. Evnen til å prioritere hva som er viktigst å gjøre først, og hva som kan ventes med, er nøkkelen til en produktiv arbeidsdag. Det kan oppleves som en selvfølge for deg at du velger å fikse kaffemaskinen når den er ødelagt, før du fyller på brus. Med denne prioriteringserfaringen kan du forsikre din neste arbeidsgiver om at du ikke kommer til å glemme å følge opp oppgaver eller ringe lederen din som avtalt.

Barnehage 

Med en deltidsjobb i barnehage har du sammen med andre kollegaer måttet samarbeide om å ta vare på opptil 30 barn på en avdeling. Som barnehageassistent har du ikke bare byttet bæsjebleier, tørket syltetøy fra barnepanner og lest eventyr, men du har håndtert alt dette i samarbeid med to andre kollegaer. Rundt deg på arbeidsplassen er det 30 barn med helt ulikt støy- og energinivå. Et barn slår seg samtidig som alle skal få på seg regntøy og støvler. Hvordan drar du med deg erfaringen fra gruppeoppgaver på skolen inn i denne situasjonen? Jo, du tar ansvar for barnet som slo seg, og kommuniserer videre til Knut om han kan hjelpe Emma med å få på votten. Det er en arbeidsplass hvor uforutsigbarheten tar stor plass, så det gjelder å holde hodet kaldt i stressende situasjoner og samarbeide godt for å få løst arbeidsoppgavene sammen. Evnen til å håndtere stress og å samarbeide med alle slags mennesker møter du på i revisjonsavdelingen, i konsulentprosjektet eller på HR. Det er viktige erfaringer å ta med seg videre uansett hvilken jobb du søker.

Selv om alle typer deltidsjobb gir deg gull erfaring du kan hente frem senere, er det hensiktsmessig å trekke frem at studiene også har lært deg en viktig ting. Du har lært deg å lære. Evnen til å tilegne seg ny kunnskap er kanskje det aller viktigste å ta med seg inn i en ny jobb. Gjennom flere år på studiene er det dette du har gjort i hvert semester i tiden før eksamen. Du har lært deg å tilegne deg kunnskap i fag som matematikk, bedriftsøkonomi og markedsføring. Basert på teknikkene og verktøyene du har benyttet deg av gjennom studiene, er du ikke ferdig utlært, men du har en verktøykasse som gjør deg godt rustet til å ta fatt på nye utfordringer i din karriere. Det vil alltid være noe nytt å lære, og med en lærevillig holdning i arbeidslivet viser du at du er tilpasningsdyktig, noe som er utrolig viktig i dagens arbeidsmarked. 

Så helt til slutt, bli bevisst på dine erfaringer og ferdigheter. Om du har jobbet i matbutikk eller kiosk, har du fortsatt erfart en hel del! Hvilke av disse erfaringene kan du skilte med i møte med din neste arbeidsgiver?

Tre kjappe 

1. Hvem er din drømmearbeidsgiver?
En arbeidsgiver som bryr seg om sine ansatte, og som skaper en spennende arbeidsplass.  

2. Hvordan kobler du av?
Jeg kobler best av med venner, når jeg trener eller strikker.  

3. Hvem beundrer du?
Jeg beundrer menneskene rundt meg som jobber hardt for å nå de målene de har satt seg. 

 

)