Magma Utgave 2023 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Maria Lekve FOTO: Tor Stenersen

Jeg er egentlig ganske sjenert

Vy-topp Gro Bakstad (56) omtaler seg som ekstrovert, men tar likevel ikke stor plass i sosiale sammenhenger. – Jeg er nok ikke den karismatiske lederen.

Gro Bakstad.

Å stå med ropert ut i organisasjonen og fortelle hvordan det skal være, fungerer ikke, sier Vy-topp Gro Bakstad (56). 

Hun har vært sjef i Posten, styreleder i Veidekke og er kåret til en av Norges mektigste kvinner. Nå er hun toppsjef i Vy – der hun ser muligheter og utfordringer i jernbanen. 

Om karrieren 

– Veien har blitt til underveis. Jeg har aldri vært noen karriereplanlegger. Da jeg startet på utdannelsen, visste jeg ikke helt hva jeg ønsket å jobbe med. Jeg likte tall og syntes økonomi hørtes interessant ut. Jeg tenkte på sosialøkonomi, men endte på NHH. Jeg har aldri angret på det. Men veien fra endt utdannelse til det jeg jobber med i dag, har på ingen måter vært planlagt. Jeg startet med revisjon, finans og økonomi, og gikk deretter til en linjelederjobb. Veien har på mange måter blitt til underveis. 

Om økonomiutdannelsen 

– Det har vært et riktig valg, og jeg har aldri drømt om å gjøre noe annet. I Posten ble jeg utfordret til å ta rollen som operativ leder for en divisjon med resultatansvar. Jeg må innrømme at jeg nok var tvilende til det, fordi jeg trivdes så godt i rollen som CFO – men det viste seg å være veldig morsomt. Jeg er glad jeg tok den utfordringen. Den ballasten man får fra økonomi, kommer godt med uansett hva du ender opp med å jobbe med. Når du kan økonomi, ser du en sammenheng og helhet. Jeg har vært heldig med valgene jeg har tatt, og er glad og takknemlig for det. Det er ikke åpenbart at man som nittenåring tar det riktige valget, men jeg føler at jeg har gjort det. 

Om ledelse 

– Jeg har vært velsignet med gode ledere gjennom mitt yrkesliv. Det har definitivt bidratt til å utvikle meg faglig, og det har gjort at jeg har fått nye muligheter. Det er menneskene som jobber her og all den kompetansen som de besitter, som sammen skaper verdiene. Derfor er jeg spesielt opptatt av dialog og samarbeid. Alle bedrifter utvikler og endrer seg. Det er viktig å få engasjert organisasjonen i det arbeidet. Å få frem den positive energien. Det er den kraften som må frem. Å tro at du som leder vet best, og å stå med ropert ut i organisasjonen å fortelle hvordan det skal være, fungerer ikke. Det er få endringer som har lettvinte og raske løsninger. 

– Har du vært borti noen dårlige ledere? 

Jeg har vært heldig med de lederne jeg har hatt, men har observert litt forskjellig fra sidelinjen. Å sørge for god involvering og å gi tillit og ansvar fremfor å detaljstyre, tror jeg på. 

– Er det noen personlige egenskaper som er viktige for å lykkes i en topplederrolle? 

– Uansett hva man jobber med, og hvor man er: Det å være ekte engasjert i det man driver med, er viktig. Jeg har vært opptatt av å nå målene og lykkes sammen med andre og samspille godt med dem rundt meg. Jeg har ikke vært opptatt av neste jobb, men av det jeg holder på med til enhver tid. 

– Har du anbefalinger til andre som ønsker å komme opp og frem? 

– Vær ekte engasjert i jobben du gjør. Ha lidenskap for jobben. Jobb for å nå målene, samspill godt med andre. Gjør du en god jobb der du er, så kommer mulighetene. Og så hjelper det å ha en god leder som ser deg og vil utvikle deg. 

Om hjemmefronten  

– Godt samarbeid på hjemmebane er viktig, for eksempel ved å fordele oppgavene og være rause med hverandre. Når det brenner på jobb eller man har lyst å ta en tur med venner, så er det viktig å stille opp for hverandre. Det er 25 år siden vi fikk vårt første barn. Vi delte permisjonen den gangen, da det ikke var så vanlig. Det er klart det er en strevsom periode med små barn og mye som skjer på jobben, sammen med alle fritidsaktivitetene som barna har etter hvert. Men det går bra med godt samarbeid. Som arbeidsgiver må man være bevisst på å være raus med medarbeiderne i den fasen av livet. 

– Hvordan kobler du av? 

– Ved å gjøre minst mulig. Være sosial – middag og vin med venner. Gå tur med bikkja. Lese styrepapirer på sofaen. Jeg er ikke den som kobler av med lange skiturer eller hagearbeid. Jeg trives godt med variasjonen i årstider som vi har i Norge. Stearinlys og peis. Jeg liker å gå på tur, og har ansvar for kveldsturen med hunden vår. Jeg liker å reise, men har ikke behov for å reise fra mørket. 

– Ski eller solseng? 

– Definitiv strand og en god bok. Jeg er ikke en så stor skientusiast, men går litt for å være sammen med familien. 

– Du er ikke født med ski på beina? 

– Overhodet ikke. Tvert imot. 

Å sørge for god involvering og å gi tillit og ansvar fremfor å detaljstyre, tror jeg på.

Om hjemmekontor 

– Jeg er ikke på hjemmekontor. Det fungerer ikke for meg som leder. Jeg har mye dialog med andre i hverdagen, og liker å tenke høyt sammen med andre. Jeg liker også å være ute i driften og få innspill. Det gir meg både energi og innsikt. 

– Mange arbeidstagere etterspør hjemmekontor. Hva synes du om utviklingen? 

– Vi har behov for å møte hverandre som mennesker. Samtidig gir hjemmekontor en helt annen fleksibilitet for dem som har oppgaver som kan løses like godt hjemmefra. Men mange i Vy og i andre bedrifter har oppgaver som ikke er beregnet for det: De jobber i butikk eller helsevesen eller på tog og buss. 

Introvert eller ekstrovert? 

– Jeg er ekstrovert og får energi av å være sammen med andre. Men jeg er ikke en sånn type som tar stor plass i sosiale sammenhenger, jeg underholder ikke. Jeg er egentlig ganske sjenert. Smalltalk er ikke min styrke. 

– Er det i private sammenhenger du er sjenert? 

– Jeg fremstår nok ikke som veldig ekstrovert, men ut fra hva jeg henter energi fra, så er jeg der. Jeg scorer i ytterkant på ekstrovert på personlighetstester. Jeg liker å prate også, men jeg er nok ikke den karismatiske lederen. Det er spennende å lytte og å bli kjent. Jeg er nysgjerrig på dem rundt meg. 

At du har hatt gode ledere rundt deg – har det vært viktig for å klatre i organisasjonen? 

– Ja, det er et eller annet med å ta utfordringen. Det kan gi energi å prøve noe nytt. Å gå ut på dypt vann. Jeg ble oppmuntret til å ta større ansvar og er glad for at jeg sa ja til en linjelederjobb. Det var morsommere enn jeg hadde drømt om. 

– Tar du med deg jobben hjem hvis det ikke går helt på skinner? 

– Jeg kan ikke legge jobben igjen på kontoret. Ansvaret er med meg hele tiden. Men lang erfaring gjør at jeg klarer å skille uviktig fra viktig. Å finne roen: Det handler om å konsentrere seg om det man kan gjøre noe med, og ikke det man ikke kan gjøre noe med. Som leder håndterer man mange vanskelige saker. Det er en del av det å være leder. Det er jevnlig utfordringer, problemstillinger og vanskelige dilemmaer. Det finnes ofte ikke raske løsninger. Det må man være forberedt på som leder. Man må løse utfordringer på en best mulig måte, og stå i det. 

Om rikinger til Sveits 

– Vi er avhengig av at bedrifter og innbyggere betaler skatt for å finansiere velferdssamfunnet. Å flytte av skattemessige årsaker hadde aldri vært aktuelt for meg. Generelt så tenker jeg at verdier som er skapt i et land, skal skattlegges der. 

Om kvinner og toppledelse 

– Det er blitt en bedre balanse i styrene av statseide selskaper. Samtidig er det fremdeles flere menn enn kvinner som har styrelederposisjon. Historisk har det vært menn som har hatt tyngst erfaring innenfor toppledelse, som ofte kreves for å ta en styrelederposisjon. Derfor er det viktig å utvikle og motivere kvinner til å ta lederposisjoner. Vi må jobbe bevisst med å skape en god sammensetning av ledergrupper, og utvikle kvinner som toppledere slik at de kan bidra i neste fase inn i styrerommene. Det er noe jeg er bevisst på når jeg rekrutterer. 

Om alder i næringslivet 

– En god miks er bra mellom dem som har mye og mindre erfaring. Vi er friskere og lever lenger, og kan ikke lenger gi oss i arbeidslivet når vi er seksti. Det er lite produktivt for samfunnet å tenke at når man har 25 år igjen av yrkeslivet, er man senior. Kompetanseutvikling er ikke noe som er forbeholdt de unge. Verden endrer seg raskt. Det er viktig å behandle alle aldersgrupper som en ressurs. Ellers går vi tom for arbeidskraft i dette landet. 

– Hvor ser du deg selv om fem år? 

– Jeg er opptatt av å gjøre en best mulig jobb der jeg er. Jeg har aldri lagt noen planer. Jeg er her for å gjøre en jobb nå, og jeg trives veldig godt. Jeg har spennende oppgaver og utrolig dyktige kollegaer i Vy som jeg får energi av hver eneste dag. 

)