Magma Utgave 1 2022 Magma logo - lenke til Magma forsiden
TEKST: Ronja Sagstuen Larsen FOTO: Ronja Sagstuen Larsen

Våg å tenke annerledes – Trygve Sunde Kolderup

Trygve Kolderup i DNT om å våge å tenke annerledes

FØLG HJERTET Endel burde ta modigere valg og følge hjertet mer enn fornuften når de skal velge yrke.

Topp tre turdestinasjoner:

ØYHOPPING: Helgelandskysten er fantastisk om sommeren. Travelpass Nordland er Norges beste reiselivsprodukt, og med ukeskortet (reis så mye du vil for 990 kroner) kan du dra på spennende øyhopping og fantastiske fjellturer og padle mellom 12 000 øyer!

SOLVORN I SOGN: Gå turen til Molden og avslutt med et bad på stranda i Solvorn på kvelden. DNT-hyttene på Tungestølen og Fannaråkhytta er også verdt å få med seg, det samme er turen inn i Mørkrisdalen.

TELTOVERNATTING PÅ PREST: Skal du bo én natt i telt i sommer, så bør det være på fjellryggen høyt over Aurland. Kort vei fra bilen, vanvittig vakkert og fantastisk solnedgang.

I dag er jeg ansvarlig for naturforvaltning og bærekraft i Den Norske Turistforening.

Vi vil gjøre vårt for at friluftslivet i Norge skal bli grønnere og klimaavtrykket lavere. En løsning på det er delingsøkonomi, og det har DNT drevet med i over 125 år – lenge før alle andre begynte med det. I tillegg må vi jobbe med transporten. Derfor får alle overnattingsgjester på Haukeliseter og Gjendesheim nå et grønt gavekort dersom de benytter seg av buss til hyttene.
Fremover må vi også satse på utleie av utstyr. Hver av oss kan ikke ha garasjen full av utstyr vi bruker bare noen få ganger i året.

Stort potensial

Jeg har en bachelor fra NHH, men fullførte ikke masteren der. Man lærer mye bra, men jeg tror at mange som går der, ofte velger litt smalt når de senere skal ut i jobb. Det trengs flinke økonomer i langt flere roller i samfunnet enn det studentene derfra søker seg til når de er ferdige på NHH.

Du blir det de forteller deg at du er

Det er mulig det er annerledes nå, men jeg opplevde at det tidvis var en litt lite ydmyk kultur på skolen. Du skulle ikke ha gått der så veldig lenge før du var indoktrinert i prat om å bli en av morgendagens ledere. Det er ikke sikkert ureflekterte 19-åringer har så godt av sånt prat. Jeg tror mange fort kan gå ut derfra med litt for høy selvtillit. Det er synd, for jeg mener at ydmykhet er en viktig egenskap hos ledere.

Våg å velge med hjertet

Jeg har gjort ting jeg synes er gøy, hele tiden, og jeg tror en del burde ta modigere valg og følge hjertet mer enn fornuften når de skal velge yrke. Jeg tror nok det er mange fra NHH som angrer på yrkesvalget de tok, for særlig i årene etter at vi var ferdige, var det mange som pratet mye om hvor kjedelig de hadde det på jobben. Jeg ble kanskje litt misunnelig fordi de fikk viktige og meningsfylte jobber, men jeg klarte aldri å relatere til diskusjonene om hvor kjedelig det var på jobben, for jeg hadde det helt annerledes selv.

Lærte du noe på NHH som du har tatt med deg videre i karrieren?

Det er kanskje litt farlig å si nei? Jeg har verken brukt finansregnskap, anvendt matematikk, velferdsteori eller økonomisk historie i jobben min, men jeg tror at man heller tar med seg tankesett, strukturer eller forståelse. Det jeg selv har brukt av Excel-ark og budsjettering i jobben, hadde jeg fint forstått uten å ha gått på NHH.

Veiskillet

NHH er god på det sosiale. Jeg hadde aldri gått der hvis ikke det var for at det var så mye trivelig som skjedde. Heldigvis hadde jeg ufortjent gode kompiser der, som også hjalp meg gjennom gruppeeksamener på skolen. Nå tar jeg igjen for all hjelpen jeg fikk, ved å gi dem tur- og ferietips.
Det var mye med pensum jeg ikke klarte å engasjere meg i, og det ble veldig raskt mye morsommere å jobbe med Fri Flyt enn å sitte og følge forelesningene på skolen. Vi utviklet Fri Flyt fra å være et bitte lite skimagasin til et forlagshus med mer enn 20 ansatte. Jeg kombinerte jobben med skole så langt det gikk, men da jeg kunne ta bachelor, ble det naturlig å avslutte skolegangen. Jeg er i grunnen fornøyd med at jeg holdt ut så lenge i studiene.

Tips til et mer naturvennlig friluftsliv:

  • Ikke kjøp nytt bestandig, men del og lei utstyret du trenger. Pinsj.no er et nytt initiativ som skal gjøre det lettere å dele utstyr.
  • Reis kortere, eller vær borte lenger de gangene du reiser langt. De siste årene har vist at nærfriluftsliv og norgesferie byr på veldig mye bra!

Les hele Magma 1/22

)