Har du kontroll på pengene dine? Sjekk pensjonen din!

Når du bytter jobb, får du både ny lønn og ny pensjonssparing. Det du har spart opp i tidligere og hos nåværende arbeidsgiver i privat sektor, er samlet på en pensjonskonto (EPK).

Econas medlemmer skifter ofte arbeidsgiver. Det betyr gjerne pensjonssparing mange steder. Har du oversikt over avkastning og hva du betaler til pensjonstilbyderen for å forvalte pengene? Det er svært sannsynlig at pensjonssparingen din har vært en gullgruve for pensjonstilbyderne.

Du må ta kontrollen

1. februar 2021 ble pensjonssparingen din fra tidligere og nåværende arbeidsgiver samlet på ett sted. Det gjør det enklere for deg å ta kontroll over egen pensjonssparing. Endringen gjaldt deg som har jobbet eller er ansatt i privat sektor og berørte om lag 1,5 millioner nordmenn.

Sjekk pensjonen din på et par minutter

De fleste pensjonsleverandører gir deg nå mulighet til å se hva du har spart opp i pensjon fra tidligere arbeidsforhold. Her kan du se hva du betaler i forvaltningshonorar og hvordan avkastningen har vært de siste årene. Du kan også bruke den leverandøruavhengige tjenesten til Norsk pensjon. På finansportalen.no kan du også sammenligne priser på pensjonssparing og ulike spareprofiler.

– Det kan være store prisforskjeller mellom de ulike fondene du kan spare i. Det kan utgjøre store summer den dagen du skal ha utbetalt pensjonen, sier Atle Øvrebotten Kolbeinstveit. Han er analytiker og rådgiver i Econa og ansvarlig for lønnsrådgiving til Econas medlemmer.

– 0,01 % i forvaltningshonorar betyr hundre kroner per år i kostnad om du har oppspart en million i pensjon, fortsetter Kolbeinstveit. 

Risikoprofil er viktigst

– Det viktigste er likevel å sjekke at du har riktig risikoprofil på sparingen din. Om det er lenge til du skal gå av med pensjon bør du ha en høy aksjeandel for å få bedre avkastning, påpeker han. Selskapenes anbefalinger til deg er stort sett gode.

Det er slik at hvis du sparer med såkalt «lav risiko» som forholdvis ung, så tar du høy risiko. For lav risiko betyr at verdistigningen er så lav at pensjonen i stor grad spises opp av prisvekst. Sparingen fra arbeidsgiver legger også til grunn av det over tid skal være god avkastning over tid. Avkastningen for en under 50 år bør ligger rundt 10 prosent i året over en 10 årsperiode. Selv små justeringer i avkastning blir store penger over tid, sier Kolbeinstveit. Renteeffekten er formidabel over tid.

Sjekk historisk avkastning på mange fond

Sjekk nå!

Fra 1. februar får alle som jobber eller har jobbet i privat sektor egen pensjonskonto. Her samles all pensjonssparing, men du velger selv hvor du ønsker å plassere din pensjonssparing. Om du velger en løsning som har lavere forvaltningshonorar enn den arbeidsgiver har valgt, vil gevinsten gå inn i din pensjonssparing.