5 ting du bør vite om pensjonsavtalen din

En dårlig pensjonsavtale versus en god avtale kan skille over 100 000 kroner i året. Sjekk av pensjonsavtale er spesielt viktig når du skifter arbeidsgiver.

  1. Er det en innskuddsordning eller ytelsesordning? I offentlig sektor har de fleste ytelsesording. I privat sektor har de aller fleste en innskuddsordning. Hvor mye arbeidsgiver betaler inn i din innskuddsordning varierer veldig mye.

  2. Hva skjer med pensjonen hvis du slutter i virksomheten? Innskuddsordninger kan du normalt ta med deg. I ytelsesordninger kan du i verste fall miste hele pensjonen hvis du har hatt et kortere arbeidsforhold.

  3. Hvor mye betaler arbeidsgiver inn i innskuddsordningen? Dårligste ordning er på 2 prosent av inntekten mellom 1G og 12 G. 1 G er omtrent 100 000 kroner. I beste fall er det 7 prosent av inntekten opp til 7,1 G, og 25,1 prosent av inntekten fra 7,1 G til 12 G.

  4. Hvordan forvaltes din pensjonskapital? For innskuddsordningene bestemmer du risiko selv. Tar du for lav risiko som ung kan det betyr store summer som gammel.

  5. Hva er estimert utbetaling når du pensjoneres? De fleste pensjonsleverandører gir deg et slikt estimat, og du kan som regel enkelt finne dette om du logger inn på deres nettside.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

For at du skal få en best mulig brukeropplevelse, bruker vi informasjonskapsler til å hente inn statistikk om hvordan nettstedet brukes. Les mer om informasjonskapsler.