17. mai-hilsen til økonomen

Foto: Privat

Endelig kan vi samles igjen for å feire grunnlovsdagen slik vi ønsker – for første gang siden 2019. Og endelig kan vi samle de vi er glade i, pynte oss og kose oss med is, brus og bobler, for å feire noe av det vakreste vi har. Et samfunn basert på ytringsfrihet, likeverd, menneskeverd og demokrati. Alt samlet i en grunnlov vi har hatt siden 1814, men som aldri må tas for gitt. Det har vi fått flere påminnelser om de siste månedene, særlig gjennom grusomhetene som nå skjer i Ukraina.

17. mai er barnas dag. Denne dagen har noe magisk over seg, med glade barn, med sløyfe i håret og is på finklærne, og ikke minst de stolte og tradisjonsrike skolekorpsene. Det sier også noe om Norge, at vi markerer nasjonaldagen ved å sette barna i fokus, i stedet for å arrangere parader for å vise militær kapasitet. Samtidig sier det noe om Norge, når det hvert år diskuteres hva barna skal få ha på seg i en parade hvor norske verdier feires. At noen voksne reagerer på at barn som tar på seg det fineste de har, sin nasjonaldrakt, uansett hvor den er fra, strider nettopp mot den åpenheten og det demokratiet disse barna har pyntet seg for å feire.

Vi voksne bør kanskje bruke nettopp barnas dag til å tenke over hvilken verden vi vil at barna skal arve. Vi har en plikt til å forsvare ytringsfriheten, men slettes ingen plikt til å provosere for å skape konflikt og skiller. Iblant skal man i et demokrati ta debatter som sårer, provoserer og beveger, men målet må jo være å finne en løsning, ikke skape et problem.

Det er vi som må ta ansvar. Det er vi som må være villige til å endre oss, slik at barna som kommer etter oss skal få de samme mulighetene som oss. Vi økonomer, sammen med alle andre, må ta ansvar i våre daglige beslutninger – både på jobb og privat. Nå forbruker vi mer enn kloden tåler, og regningen er vi i ferd med å sende til barna.

La oss sammen ta vare på alt det vakre og viktige grunnloven står for. La oss feire barnas dag ved å minne oss selv på ansvaret vi har for å være gode forbilder, og jobbe hver dag for at feiringen av ytringsfrihet, likeverd, menneskeverd og demokrati blir like selvfølgelig i fremtiden.

Gratulerer med dagen!
Hilsen Nina

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

For at du skal få en best mulig brukeropplevelse, bruker vi informasjonskapsler til å hente inn statistikk om hvordan nettstedet brukes. Les mer om informasjonskapsler.