Masteroppgaven: Slik holder du flyten
Er du i gang med masteroppgaven din? Noen ganger flyter arbeidet lett, mens andre ganger melder både skrivesperren og tvilen seg. Leder av Econas studentutvalg, Marie Rønnevik, deler sine beste tips til masterskrivingen med deg!


Å skrive masteroppgave kan være skikkelig gøy, og man får fordype seg i et tema man synes er interessant. Men en så stor oppgave kan også virke overveldende. Det er ikke uvanlig at man står fast i løpet av prosessen og lurer på om man er på rett vei. Studentleder Marie deler sine beste tips for god flyt i masterjobbingen.
- Stuck på problemstilling eller intervjuguide? Kjør en brainstormingsession! Sett timer på 15 minutter og ukritisk skriv ned så mange alternativer som du kommer på. Etter 15 minutter går du gjennom forslagene dine, og trekker ut de beste.
- Struktur i hverdagen! Vanskelig å holde fremdrift i oppgaven? Ha egne to-do lister for hver uke gjennom semesteret slik at du holder farten oppe og alltid sikrer at du får gjort det du må. Ikke minst er det gøy å se tilbake på hva man faktisk har gjort de ulike ukene.
- Skriver du med en annen? Ha faste morgenmøter der dere lager en plan for dagen, og følg opp med samtaler gjennom dagen for å sikre fremdrift. På slutten av hver uke er det lurt å sette seg ned og se på hva man har gjort i uken som har vært, og hva man bør gjøre uken som kommer
- Ha kontroll på kildene, hele tiden! Bruk verktøy som Zotero eller EndNote for å legge inn kilder i oppgaven. Da sikrer du både at kildene i teksten blir riktige, og at det er samsvar mellom referanseliste og referansene i teksten. Ikke minst er det deilig å ikke måtte skrive referanselisten selv!
- Relevans! Sørg for at avsnittene du skriver faktisk er relevant for oppgaven. En lur teknikk er å stille spørsmålet: Hva slags verdi har dette avsnittet for problemstillingen?
- Rød trå i oppgaven! Det kan være vanskelig at en så lang oppgave holder på den røde tråden. Et tips her er å skrive hovedessensen i hvert av avsnittene med en setning, og sjekke om da disse setningene holder en rød tråd. Ikke minst, sjekk at siste setning i et avsnitt har en naturlig overgang til neste avsnitt.
- Føler du deg fornøyd med det du har skrevet? Ta deg noen dager pause og se på teksten på nytt, eller be noen andre se over teksten. Det er lett å bli blind og slurvete når man jobber for lenge med samme avsnitt eller kapittel.
Lykke til med arbeidet!