Jeg er nyansatt i privat sektor. Hva bør jeg huske på?

Virksomheter i privat sektor er i liten grad bundet av tariffavtaler, og det er derfor få rettigheter som er fremforhandlet på vegne av alle de ansatte. De fleste rettighetene avtales individuelt, og du må derfor selv sørge for at arbeidsavtalen din gir deg tilstrekkelig gode vilkår og forhandle lønnen din selv.

Dersom du enda ikke har signert arbeidskontrakt kan du lese mer om hvilke rettigheter du bør sørge for å få med i arbeidsavtalen. Vi gir deg også tipsene du trenger inn i lønnsforhandlinger.

Hvis du kommer fra offentlig sektor, er den største forskjellen at det ikke er kollektive lønnsforhandlinger der tillitsvalgte forhandler på dine vegne, men individuelle lønnsforhandlinger der arbeidsgiver fastsetter lønnen din etter lønnssamtale med deg.

Tariffavtaler

Er du ansatt i en virksomhet innenfor bank og finans, er det greit å være klar over at Econa har tariffavtale med Finans Norge.

I virksomheter hvor tariffavtalen mellom Econa og Finans Norge har blitt gjort gjeldende, har Econas medlemmer rett til medbestemmelse på arbeidsplassen, og en plass rundt bordet i blant annet omstillingsprosesser og i forkant av lønnsforhandlinger. 

Mange virksomheter i Finans Norge og NHO-sektoren har også særavtaler, kalt bedriftsavtale eller konsernavtale som gir mer konkrete rettigheter i den enkeltes arbeidsforhold.

Det er lurt at du undersøker tariffavtalene nærmere. Hvis du har noen spørsmål til tariffavtalene eller lønnsforhandlinger bør du ta kontakt med din lokale tillitvalgt i første omgang. Du kan også kontakte Econa sentralt.

Oppdater arbeidsgiver

Vi oppfordrer alle Econa-medlemmer om å registrere ny arbeidsgiver på Min profil. Dette er viktig for å få riktig informasjon fra Econa. Dersom din virksomhet har en tariffavtale, er det særlig viktig å ha riktig arbeidsgiver, slik at de lokale tillitsvalgte kan gi deg nødvendig informasjon knyttet til blant annet medbestemmelse og lønnsforhandlinger.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

For at du skal få en best mulig brukeropplevelse, bruker vi informasjonskapsler til å hente inn statistikk om hvordan nettstedet brukes. Les mer om informasjonskapsler.