Start 2022 med smarte grep for økonomien din

Visste du at noen minutter nå kan bety tusenvis ekstra i måneden som pensjonist?

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels

Nytt år betyr nye forsetter for mange. Er du en av dem som har pensjon- eller fondssparing på to-do listen? Som medlem i Econa får du markedsledende priser på fond og pensjon via Kron.

Les mer om tilbudet

Pensjon kan virke komplisert og, om man skal være ærlig, litt kjedelig. Men et par minutter nå kan bety mye senere. Hvis du jobber i privat sektor og har innskuddspensjon fikk du i fjor en Egen pensjonskonto (EPK). Innføringen av EPK endret pensjonssystemet slik at du som arbeidstaker kan velge pensjonsleverandør selv. Det betyr at du kan flytte fra arbeidsgivers leverandør hvis du finner et bedre tilbud.

For et medlem på 34 år med en årslønn på ca. 800.000 kr kan det å bruke et par minutter på å flytte pensjon innebære ca. 1600 kr ekstra hver måned som pensjonist.*

Sånn tar du en helsesjekk på pensjonen din

Det kan være vanskelig å vite i hvilken ende man skal begynne når det gjelder pensjon. Her er en liten oppskrift du kan følge.

  1. Logg inn på Norskpensjon.no og sjekk hvilke kostnader du har på pensjon via arbeidsgiver.
  2. Gå så inn på Finansportalen og sammenlign tilbud fra ulike leverandører. Som medlem i Econa har du tilgang til avtalen som heter Kron-Akademikerne Pluss.

Hvis du finner en leverandør som er billigere enn det du har via arbeidsgiver bør du vurdere å flytte pensjonen din. Arbeidsgiver er pliktig til å spare pensjon for deg så lenge du er ansatt, så finner du et tilbud med en lavere kostnad, vil du få mellomlegget som ekstra pensjonssparing.

Enkel og rask flytting

Hvis du velger å bruke medlemstilbudet via Kron kan du bestille flytting på et par minutter via Kron-appen, resten fikses for deg.

Last ned Kron i App store eller i Google Play

Her kan du sjekke om du har noe pensjon å flytte til Kron.

Medlemsfordel på fond

Econa-medlemmer får også svært gode priser på fond. Dette inkluderer skreddersydde fondspakker, en fondsplattform med et utvalg på ca. 500 fond og Norges billigste globale indeksfond med en kostnad på 0,15%.

Les mer om hvorfor ekspertene velger indeksfond.

Joar Hagatun, investeringssjef i Kron.

Foto: Kron

- Hvis du hadde begynt fondssparing i et globalt indeksfond for 20 år siden og hatt et fast trekk på 1500 kr i måneden, ville denne investeringen ha vokst til ca. 1,2 millioner kr på 20 år. Til sammenligning hadde du kun hatt ca. 420 000 kr hvis de hadde blitt stående på en bankkonto.**

Joar Hagatun, investeringssjef i Kron

*Eksemplet forutsetter at medlemmet følger Econas medianlønn, bytter jobb ca. tre ganger, jobber til hen er 67 år og at pensjonen tas ut over 10 år. Utviklingen er satt på inflasjon etter skatt. Det er tatt utgangspunkt i en pensjonssparing via arbeidsgiver på 5%, og at kostnad hos arbeidsgivers pensjonsleverandør ligger på 0,40%.

**Selv om aksjemarkedet har gått bra historisk er det ingen garanti for at det vil gjøre det i fremtiden. Avkastningen påvirkes av markedsutviklingen, risikoprofil på din investering, og kostnader. Avkastningen kan bli negativ.

Regneeksemplet tar utgangspunkt i perioden 2001-2021 og en årlig totalkostnad på 0,20% på det globale indeksfondet. Børsindeksen det vises til er MSCI World og det er blitt beregnet en årlig avkastning på ca. 8%. Totalverdien etter 20 år er blitt omregnet til NOK. I regneeksemplet for bankinnskudd er tall fra SSB på historisk bankrente mellom 2001 og 2021 benyttet.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

For at du skal få en best mulig brukeropplevelse, bruker vi informasjonskapsler til å hente inn statistikk om hvordan nettstedet brukes. Les mer om informasjonskapsler.