Slik sparer du til ferier som student

Siden jeg var liten har jeg reist mye sammen med familien min, men etter at jeg ble student, måtte jeg begynne å betale for reisene selv.

Faktumet er at jeg nå har mindre penger, men også ambisiøse ferieønsker. Det ble dermed nyttig å tenke smart i valg av reisemåte og reisemål.

Hverdagsøkonomi og spare-app

Først av alt er det viktig å planlegge hverdagen slik at du kan gjøre som du vil om sommeren. Det er dermed nødvendig å sette opp et budsjett for hver måned der du bestemmer hvor mye du vil spare. Når det er sagt, er det ikke alltid like lett å holde styr på budsjettet til enhver tid.

Løsningen for meg ble en app som heter «Dreams». Dette er en spare-app hvor du kan opprette ulike drømmer du ønsker å spare til, og du kan til og med velge å spare sammen med andre. Her kan man for eksempel opprette drømmen: «Sommerferien 2022», og videre velger man måten å spare på. Tanken bak denne appen er at man kan nå egne mål med penger man ikke visste man hadde. Her er det mulig å spare mye om du tenker smart.

For å kunne redusere forbruket i hverdagen anbefaler jeg videre å følge nøye med på matforbruk. Større bevissthet om pengebruken på mat kan gi store besparelser. Dermed vil det være vesentlig å planlegge måltider og videre velge lavprisprodukter.

For å få nyttige tips til gode og billige matretter kan det være lurt å følge «fattig.student» på Instagram. Dette er en konto som legger ut ukemenyer og andre kule sparetips om mat. Utover dette kan det også være nødvendig å gjøre andre tiltak for å bedre hverdagsøkonomien, som å selge brukte klær eller ting på Tise. Dette er tiltak som er fordelaktige for både miljøet og privatøkonomien.

Veien til drømmeferien

Først og fremst vil det jo være nødvendig å finne ut hvor du ønsker å dra. Her kan et tips være å se om du har familie eller venner i utlandet, og om du kan bo sammen med dem. Fordelen med det er at du kan spare en del penger på å bo billig. Det er også mange nettsider som presenterer alternative og billige overnattinger.

Reduser gjerne standarden på oppholdet for å kunne oppleve mer på selve ferien. Videre anbefaler jeg å bruke ulike søkemotorer for å finne de billigste flybillettene. Billettprisene kan være lavere seks til åtte uker før avreise, og et lite tips kan være å velge utreisedager i begynnelsen av uken – da kan du få veldig billige flyreiser. Til slutt er det selvsagt lurt å benytte seg av studentrabatter.

Flere nettsider enn du tror, tilbyr faktisk slike rabatter – vær oppmerksom på det.

Dersom budsjettet ikke strekker så langt, er det fortsatt mange muligheter. Om du har et stort ønske om å dra utenlands, kan det være fordelaktig å sjekke ut Restplass.no. Her kan det dukke opp flere ganske billige reisemål. Et annet alternativ kan være å dra på helgetur fremfor lengre reiser. På den andre siden kan det anbefales å være turist i egen by, for som regel har man sett mindre av hjemstedet sitt enn man selv tror.

For å få råd til drømmeferien må man altså tenke smart i hverdagen. Om du håper på en sydentur, må du kanskje finne deg i å droppe den ene lørdagskvelden med venner. Du overlever skoleåret selv om du lager billige middager og tenker deg om et par ganger før du kjøper den nye genseren. Slik kan det bli mulig for deg å få din drømmesommer.

Skrevet av Maria Sævild.

Student? Les andre student relevante artikler her.