Hvor pålogget må du være i ferien?

De fleste av oss bærer trofast med oss smarttelefonen hvor enn vi går. Mange får telefonutgifter dekket av arbeidsgiver, og de aller fleste har tilgang til jobbmail på telefonen. Da skulle det vel bare mangle at vi følger litt med på innboksen i ferien – eller?

person på ferie på telefonen

Halvparten av Econas medlemmer oppgir at de tidvis jobber gratis. Årsaken kan være forventninger fra arbeidsgiver og et ønske om å stå på for jobben. Kanskje er det også et vanemønster hos oss selv?

Sommerferie betyr mer familietid, tid til å pusle med ting som ellers blir forsømt, hytteliv, reise og restitusjon. Mange opplever sommerferien som den aller mest verdifulle fritiden og den beste anledningen til å hvile ut og hente nye krefter. Da er det et tankekors at mange er pålogget mye av tiden.

Forventningsavklaring – skal du være tilgjengelig?

Mange møter velvilje hos arbeidsgiver med mulighet for hjemmekontor og kortere dager for å få feriekabalen til å gå opp. Som gjenytelse kan det være rimelig å være tilgjengelig for å svare på henvendelser også i ferien.

Behovet for å logge helt av kan være aller størst når det har vært ekstra travelt på jobb – samtidig er det ofte krevende å få i havn alt arbeidet før ferien starter. Hvis du skal være tilgjengelig, er det greit å avklare med arbeidsgiver når og hvor mye, og eventuelt hvordan det skal kompenseres. Da kan det jo også være dere finner ut at det ikke er kritisk å sjekke e-post hele tiden?

Lag en plan

Ender det med at du skal være tilgjengelig, er det lurt å lage en plan. For eksempel kan dere avtale at du sjekker e-post til fast tid et par dager i uka eller at du setter av en dag eller to i ferien til å svare på henvendelser. Med en planlagt løsning kan du legge inn autosvar og slå av varsling av jobbmail på mobil, så slipper du unødvendige avbrudd.

Og skulle det være noe som haster veldig, skal du ikke se bort ifra at den som ønsker å få tak i deg, har kjennskap til en funksjon som kanskje har gått litt av moten – rett å slett å ringe!

Flere spørsmål og svar om ferie

Vi bruker informasjonskapsler (cookies)

For at du skal få en best mulig brukeropplevelse, bruker vi informasjonskapsler til å hente inn statistikk om hvordan nettstedet brukes. Les mer om informasjonskapsler.