S'en i ESG: Åpenhetsloven – er din virksomhet i rute?

Åpenhetsloven fokuserer på arbeidsforhold og menneskerettigheter og setter krav til flere tusen virksomheter om å forankre og integrere ansvarlighet i egen virksomhet. 30. juni 2023 er frist for første redegjørelse av aktsomhetsvurderinger og tiltak. På seminaret får vi høre mer om myndighetenes forventninger til implementering og hvordan ledende virksomheter jobber med dette.

Påmelding

Påmelding

Ved kurspåmelding samtykker du til at persondata relatert til kursdeltagelsen lagres og forvaltes av Econa.

Åpenhetsloven trådte i kraft 30. juni 2022, med første frist for redegjørelse 30. juni 2023. Loven skal bidra til å verne om menneskerettigheter og arbeidsforhold. Åpenhetsloven bygger på OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper men begrenser seg ikke til virksomheter med internasjonal aktivitet eller leverandører utenlands. Loven gjelder alle virksomheter som tilbyr varer og tjenester i Norge, og som er børsnoterte, er offentlige men pålagt gjennom forskrift, eller som møter to av følgende tre krav; minst NOK 70 millioner i omsetning, NOK 35 millioner i balanse eller over 50 ansatte. 

Virksomhetene som treffes av loven, pålegges å forankre ansvarlighet i interne retningslinjer samt redegjøre for risiko for negative virkninger på menneskerettigheter og arbeidsforhold og tiltak. De har fra loven trådte i kraft også hatt plikt til å svare på spørsmål om disse forholdene fra hvem det skulle være. 

Fokus i dette seminaret er

  • Åpenhetslovens krav, bakgrunn og formål samt utvikling
  • Myndighetenes rolle – tilsyn, veiledning og vurderinger
  • Hvordan ledende virksomheter fra ulike bransjer jobber med hensyn til menneskerettigheter og arbeidsforhold

Arrangementet er gratis og åpent for både medlemmer og ikke-medlemmer av Econa.

Vi håper å se mange av dere. Vel møtt!

Program

16:00-16:30 Kaffe og mingling 

16:30-16:40 Velkommen og introduksjon til åpenhetsloven

ved Janne Britt Saltkjel, konsulent compliance & bærekraft og representant for Econas nettverk for finansielle tjenester

16:40-17:05 OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper og verktøy for aktsomhetsvurderinger  

ved Elisabeth Andvig, Kontaktpunktet for Ansvarlig Næringsliv

17:05-17:25 Forbrukertilsynets rolle og åpenhetslovens informasjons- og redegjørelsesplikt

ved Nadia Ullah, rådgiver i Forbrukertilsynet

17:25: – 17:50 Hvordan NG Group har jobbet med menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i verdikjeden siden 2012

ved Runa Opdal Kerr, Group Chief Sustainability Officer i NG Group

17:50 – 18:10 Erfaringer med å implementere aktsomhetsvurderinger i et komplekst konsern som opererer på tvers av hav og landegrenser

ved Anette Rønnov, Head of sustainability, Wallenius Wilhelmsen

18:10 – 18:35 Bærekraft i leverandørkjeden – eksempel på praktisk gjennomføring 

ved Gunilla Grimsgaard, CEO Orixe

18:35 - 18:50 Et paradigmeskifte: Hvordan jobbe systematisk og konstruktivt med leverandører i hele verdikjeden

ved Johannes Mella, COO Ignite Procurement

18:50 – 19:00 Spørsmål og oppsummering

ved Janne Britt Saltkjel

 

Om foredragsholderne

Elisabeth Andvig, Senior rådgiver i Responsible Business Conduct, Kontaktpunkt Norge for Ansvarlig Næringsliv.  

Elisabeth er statsviter med Master i Statsvitenskap og Internasjonal Politikk fra Sciences Po, Bordeaux. Hun har jobbet med ansvarlig næringsliv i flere år i internasjonale organisasjoner, blant annet i World Economic Forum, UNICEF og FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR). Før Kontaktpunktet for Ansvarlig Næringsliv, jobbet hun i Etikkrådet med vurdering av Oljefondets investeringer i henhold til menneskerettighetskriteriet og i Kontaktpunktet jobber hun med promotering av OECDs retningslinjer, håndtering av klagesaker og deltar i internasjonale prosesser rundt ansvarlig næringsliv. 

Nadia Ullah, Rådgiver Forbrukertilsynet

Nadia er juridisk rådgiver ved seksjonen for åpenhetsloven i Forbrukertilsynet. Hun har tidligere erfaring fra diplomatiet (Norges ambassade i Paris og Frankrikes ambassade i Oslo), advokatbransjen (Advokatsamarbeidet Sjødin, Meling & Co) og FN-systemet. Menneskerettigheter har vært en rød tråd gjennom hennes utdanning og yrkesliv, og bærekraft - både sosial og grønn – engasjerer henne sterkt.

Runa Opdal Kerr, Group Chief Sustainability Officer, NG Group

Runa er overordnet ansvarlig for bærekraft, compliance, legal, people&culture, HMS, kommunikasjon og næringspolitikk i NG Group. Hun har lang erfaring som leder i både offentlig og privat sektor og har også hatt styreverv i ulike selskaper. Runa er opprinnelig advokat.

Anette Rønnov, Chief Sustainability Officer, Wallenius Wilhelmsen

Anette Rønnov er Chief Sustainability Officer i Wallenius Wilhelmsen en markedsleder innen RoRo shipping og logistikk. Hun har jobbet med bærekraft siden 90-tallet bade som konsulent og i industrien. Anette har jobbet med nasjonale og internasjonale selskaper for å styrke deres arbeid og rapportering på tvers av bærekrafttemaene deriblant menneskerettigheter.

Gunilla Grimsgaard, CEO Orixe

Gunilla er utdannet samfunnsøkonom, og har nær 30 års erfaring med implementering av tekniske løsninger som skal sikre etterlevelse og informasjonssikkerhet, bl.a. fra DNB, Skatteetaten og NRK. Hun er i dag grunnlegger og daglig leder for Orixe, en løsning som sikrer etterlevelse av lov- og kontraktskrav, herunder ivaretar samfunnsansvar, nedover i leverandørkjeden.

Johannes Mella, COO Ignite Procurement

Johannes Mella er Chief Operations Officer i Ignite Procurement, et selskap som jobber med å skape en mer bærekraftig verdikjede gjennom målrettet og systematisk arbeid med leverandører. Johannes er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og har en master i finans fra London School of Economics. Han har bred erfaring med å jobbe med strategiutvikling og forbedringsarbeid, blant annet innen bærekraft og innkjøp gjennom å ha arbeidet som konsulent og prosjektleder i Boston Consulting Group (BCG) i en årrekke.

Janne Britt Saltkjel, Konsulent ESG, og i Econas styre for nettverk for finansielle tjenester

Janne er utdannet siviløkonom og har erfaring fra bl.a. DNB, Nordea, Multiconsult, Stortinget, Deloitte og KPMG, med styring og internkontroll, compliance og bærekraft. Janne sitter i flere startup-styrer og er med i Econa Oslo & Akershus styre for nettverk for finansielle tjenester.