Diskriminering og trakassering på arbeidsplassen

Diskrimineringsloven forbyr direkte eller indirekte diskriminering på grunn av forhold som kjønn, alder, graviditet, adopsjon eller permisjon, etnisitet, religion eller livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsuttrykk eller kjønnsidentitet.

Et intervju mellom to menn, der CV blir gjennomgått punktvis

Foto: Mostphotos
Artikkelen er sist oppdatert av jurist 24. juni 2024.

Opplever du diskriminering eller trakassering på arbeidsplassen? Econas advokater kan bistå deg dersom du står i en slik situasjon. I slike saker kan du også søke veiledning hos Likestillings- og diskrimineringsombudet. Ombudet har som hovedoppgave å fremme likestilling og kjempe mot diskriminering. Les mer på deres side for diskriminering på arbeidsplassen. Det er Diskrimineringsnemnda som behandler saker om diskriminering og trakassering.

Diskriminering eller lovlig forskjellsbehandling? 

Likestillings- og diskrimineringsloven regulerer forbud mot diskriminering. Også arbeidsmiljøloven inneholder regler som skal verne arbeidstakeren mot dette. Det er forbudt å direkte eller indirekte diskriminere på grunn av forhold som

  • kjønn
  • alder
  • graviditet, adopsjon eller permisjon
  • etnisitet
  • religion eller livssyn
  • funksjonsnedsettelse
  • seksuell orientering, kjønnsuttrykk eller kjønnsidentitet

Dette gjelder også på arbeidsplassen. I tillegg til det generelle diskrimineringsforbudet, slår arbeidsmiljøloven fast at direkte og indirekte diskriminering på grunn av politisk syn eller medlemskap i arbeidstakerorganisasjon er ulovlig. Likestilt med diskriminering er trakassering og instruks om å diskriminere på grunn av de nevnte forholdene.

Det gjelder likevel et unntak fra diskrimineringsforbudene – ikke all forskjellsbehandling er diskriminering. Forskjellsbehandling strider ikke mot loven dersom den har et saklig formål, er nødvendig for å oppnå dette formålet og ikke er uforholdsmessig inngripende overfor den eller de som forskjellsbehandles. I arbeidsforholdet må det kunne begrunnes at forskjellsbehandlingen er nødvendig for utøvelse av arbeidet eller yrket.

Ansettelsesprosessen 

Videre bestemmer lovgivningen at arbeidsgiver ikke kan be søkerne oppgi opplysninger om forhold som kan være egnet til diskriminering under ansettelsesprosessen. Dette gjelder blant annet opplysninger om arbeidstakers eventuelle graviditet, religion eller livssyn, etnisitet, funksjonsnedsettelse, seksuelle orientering eller kjønnsidentitet, politisk ståsted eller medlemskap i arbeidstakerorganisasjon. Unntaket fra dette forbudet er tilfellene der slike opplysninger må kunne innhentes som følge av stillingens karakter og virksomhetens bestemte formål.

Dersom du som arbeidstaker opplever deg forbigått under ansettelsesprosessen på en diskriminerende måte, kan du kreve skriftlige opplysninger fra arbeidsgiver om den ansattes kvalifikasjoner. I offentlig sektor er det særlige regler for ansettelsesprosessen som skal sikre åpenhet og forhindre diskriminering.

Lønn

Forbudet mot diskriminering gjelder alle sidene av arbeidsforholdet, også fastsettelse av lønns- og arbeidsvilkår. Kvinner og menn skal ha lik lønn for samme arbeid eller arbeid av lik verdi. Arbeidstaker som har mistanke om diskriminering ved lønnsfastsettelsen, kan derfor kreve at arbeidsgiver skriftlig opplyser om lønnsnivået og kriteriene for lønnsfastsettelsen for den eller de arbeidstakeren sammenligner seg med. Dersom du mottar slike opplysninger om andres lønn, må du underskrive en taushetserklæring.

Kjønn, graviditet og permisjon 

Kjønn og kjønnsidentitet, graviditet, adopsjon og permisjon er alle forhold som ikke kan være grunnlag for forskjellsbehandling. Likestillings- og diskrimineringsloven inneholder en særlig regel om at arbeidstakere som er eller har vært i lovbestemt foreldrepermisjon, har rett til å komme tilbake til samme eventuelt tilsvarende stilling som vedkommende hadde før permisjonen. Med «samme stilling» menes en stilling med samme innhold og ansvar som før. Det betyr at arbeidstaker skal ha de samme arbeidsoppgavene, samme stillingsbetegnelse, samme lønn, samme kontorplass mv. som før permisjonen. Dessuten skal arbeidstaker kunne fremme lønnskrav og vurderes under lønnsforhandlinger på samme måte som de øvrige ansatte i virksomheten.

I løpet av permisjonstiden, særlig der permisjonen er av en viss varighet, vil det kunne skje endringer i virksomheten som kan påvirke lønns- og arbeidsforhold for de ansatte, herunder for arbeidstakere som er i foreldrepermisjon. Det vil derfor ikke alltid være mulig å komme tilbake til samme stilling. Arbeidstakeren har da rett til å få en tilsvarende stilling ved tilbakekomst, når det er fraværet som har medført behov for endringer i arbeidstakerens stilling..

Arbeidsmiljøloven inneholder også et særlig oppsigelsesvern ved svangerskap eller etter fødsel eller adopsjon. Arbeidstaker som er gravid, kan ikke sies opp av denne grunn under graviditeten. Dersom det ikke er overveiende sannsynlig at arbeidsgiver har en annen begrunnelse, skal oppsigelsen ansees å ha sin grunn i graviditeten og vil derfor i utgangspunktet være usaklig.

Les mer og send inn din henvendelse her.

Trakasseringsvern i arbeidslivet

Både arbeidsmiljøloven og likestillings- og diskrimineringsloven beskytter deg som arbeidstaker mot trakassering i arbeidslivet. Arbeidsmiljøloven bestemmer at arbeidstaker ikke skal utsettes for trakassering eller annen utilbørlig opptreden. Trakassering skal forstås som handlinger, unnlatelser eller ytringer som har som sitt formål eller sin virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlige, nedverdigende eller ydmykende.

Fra 2024 presiserer også arbeidsmiljøloven at arbeidstaker er vernet mot seksuell trakassering. Enhver form for uønsket seksuell oppmerksomhet, som har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende, ydmykende eller plagsom, utgjør seksuell trakassering.

Det er arbeidsgiver som har ansvar for at det fysiske og psykososiale arbeidsmiljøet på arbeidsplassen er fullt forsvarlig. Både selve virksomheten og de ansatte som representerer arbeidsgiver, typisk virksomhetens ledere, skal ivareta arbeidsmiljøet. Men som arbeidstaker har du også en medvirkningsplikt. Dersom du blir kjent med at det forekommer trakassering eller diskriminering der du jobber, skal du sørge for at enten arbeidsgiver eller verneombudet underrettes om dette.

Econas advokater kan veilede deg som opplever eller er vitne til diskriminering eller trakassering på arbeidsplassen. Vi har også dyktige karriererådgivere som kan bistå deg dersom du vil diskutere egen karrierefremtid.

Andre tiltak du selv kan gjøre, er å

  • ta opp trakasseringen med både egen leder og verneombud på arbeidsplassen
  • vurdere en samtale med fastlegen eller arbeidsgivers bedrifthelsetjeneste. Bedrifthelsetjenester har taushetsplikt overfor arbeidsgiver
  • få veiledning fra Arbeidstilsynet
  • kontakte Mental Helse, som har en egen arbeidslivstelefon for deg som trenger noen å snakke med, tlf 225 66 700