Den beste tiden
En fantastisk, men vanskelig tid på én gang. Det er studentlivet jeg snakker om, tiden med enorme muligheter og uforglemmelige øyeblikk, men også fallgruver og prøvelser. Den beste tiden, vil mange påstå.
Dette er andre gang vi gir ut et eget student-Magma. Det er så mange historier og temaer vi kunne skrevet om, men vi har plukket ut noe vi håper du får både nytte og glede av. Vi vet du er opptatt av å få gode karakterer (kanskje mer enn mange andre studieretninger), du sikter etter drømmejobben, du vil ha det gøy, men også ha råd til det. Eller kanskje er du av dem som har returnert til skolebenken for å bygge på kompetansen din.
Det er lett å tenke tilbake til min egen studietid: en eksplosjon av nye mennesker, snåle hybler, pugging på natta, stekt egg til middag fire ganger i uka, mye jobbing og ikke minst utrolig mange rare påfunn og fryktelig mye moro. Men også en tid fylt av bekymringer og usikkerhet.
Dagens studenter lever i en uvanlig tid, noen har aldri opplevd ordinære forelesninger og eksamener, kun læring på digitale plattformer. Krig i Europa og priser som fyker til himmels, gjør også studentlivet enda mer krevende. Tiden vi lever i, gjør noe med deg som student. Mange sliter med å briljere på alle nivåer. Psykolog Benjamin Silseth sier at det å være god og unik hele tiden, er utrolig vanskelig. Hva er galt med å være gjennomsnittlig? spør han. I denne utgaven ser vi på hvordan alt press kan slå ut på studentenes psykiske helse.
Det mangler ikke på velmente råd på veien, og mange får du i dette nummeret av Magma. Her kan du snappe opp inspirasjon til hvordan du bør kle deg i ditt første jobbintervju, eller hva den som ansetter tenker når hen skal ansette deg. Vi vet også at mange sliter med å få studielånet til å strekke til. Her er flere tips fra eksperter, også for deg som har penger å avse. Hvordan kan du best investere dem?
Bygg din egen historie - og eie den!
Her prøver jeg meg på noen råd til deg som er student:
- Vær street-smart. Det sies at fattigdom gjør deg gatesmart. For meg betyr det å bruke huet, kjenne på magefølelsen og finne løsninger, utover det du lærer på skolen. Det er utvilsomt noe du vil få nytte av i arbeidslivet også.
- Vær selektiv med hva du forteller i jobbintervjuet. Det er lett å ramse opp, men det blir fort kjedelig. Bygg heller opp din egen historie om dine styrker og suksesser. Bruk eksempler og erfaringer. Øv deg på å snakke høyt til deg selv, det holder ikke å ha det i hodet. Du vil fort merke når det sitter.
- Stå for den du er, enten du er festgeneralen, topplederaspiranten eller den aller flinkeste. Om du ikke har reist jorda rundt eller vært SATS-instruktør i fire land, så stå for det. Si at du ikke har gjort noe ved siden av studiene, fordi de var interessante nok i seg selv. Eller at du trengte å lese mye. Sørg for å eie din egen historie, og ikke prøv å være en du ikke er.
- Vær opptatt av det som skjer utenfor campus, og se verden rundt deg. Dagens jobber er mer komplekse enn tidligere, og du må forholde deg til en verden langt utenfor bedriftens eiendom. Er du opptatt av hva som skjer i samfunns- og næringsliv, stiller du sterkt. For det kreves nemlig av dagens økonomer i arbeid.
- I første intervju hadde jeg valgt et nøytralt antrekk. Stiletthælene og hawaiiskjorta kan tas på senere. Du viser personligheten din gjennom et antrekk. En blazer funker som regel alltid.
I skrivende stund er det arbeidstakers marked. Nå kan du virkelig kapre en startjobb du ønsker deg. Du sitter med hele makten. Bruk tiden godt, ha det gøy, og lykke til på veien!
Nina Riibe
Adm. dir. i Econa