Den første jobben er bare starten på karrieren
Din første jobb kan åpne mange nye dører og gi muligheter du kanskje ikke kjente til fra før. La deg inspirere av hvilke spennende muligheter den første jobben har gitt noen av våre medlemmer!
Vi stilte fem medlemmer disse to spørsmålene:
1. Hva var det viktigste du lærte i din første jobb?
2. Hva er ditt tips til andre som vurderer en karriere i samme bransje?
Preben H. Stene – ERP-konsulent i TietoEVRY
Utdanning: Siviløkonom med fordypning i HR og organisasjonsutvikling og International Management, UiA
Første jobb: Rådgiver System og drift i Lønnsenheten i Bærum kommune
1. Det viktigste jeg lærte i min første jobb, er at ansvar ikke er noe man får, men noe man må ta. Man må vise seg tilliten verdig og jobbe iherdig for å bevise at man takler oppgavene og utvikler seg. Kommunal sektor blir fort litt glemt, men i en stor kommune som Bærum fikk jeg mye ansvar og muligheter til å utvikle ferdigheter og erfaring som var avgjørende for å få neste jobb.
2. Mitt beste tips som ny i arbeidslivet er å lytte ydmykt til dem som har mer erfaring og kompetanse enn deg selv, samt ikke miste troen på egne ferdigheter. Det er viktig å stille spørsmål for å lære, men også for å utfordre etablerte rutiner.
Trine Markusson Kvalberg – Forretningsutvikler, Gjensidige Forsikring ASA
MSc in Economics and Business Administration – Management of Innovation and Business Development. Minor in Sustainable Business, CBS
Første jobb: Rådgiver Organisasjons- og partnermarkedet, Gjensidige Forsikring ASA
1. Jeg fant ut hvilke type oppgaver som gir meg energi og hva jeg selv syntes var gøy og spennende. Å bygge nettverk er viktig. Noen hovedpunkter er:
- Vær nysgjerrig på mennesker og oppgaver. Øv på å stille gode og riktige spørsmål.
- Tenk neste steg; vær proaktiv, se etter forbedringsmuligheter og kom med forslag til løsninger.
- Sørg for at du får deg en god leder. En du har kjemi med, som heier på deg og vil bidra til at du lykkes.
2. Jeg vil tipse om å være åpen for de mulighetene som kommer (gitt at rammene rundt er gode), levér der du er, bygg kompetanse som har overføringsverdi og vær (u)tålmodig. Hold fokus på læring, og ikke vær redd for å feile. For de aller fleste er det ingen fast-track, og du må bygge erfaring før du får gå løs på de virkelig store oppgavene.
Jeg valgte å gå inn i forsikring fordi det er en bransje i endring og med en forretningsmodell som setter bærekraft i sentrum. Forsikring er en bransje det skjer mye i om dagen, og man forbinder den kanskje ikke så mye med nytenkning og teknologi, men så feil kan man ta. Kontakt meg gjerne på LinkedIn for en uformell prat.
Emilie Kristine Christoffersen – Økonomi- og administrasjonsleder i miljøorganisasjonen Sabima
Bachelor i Økonomi & Administrasjon, UiA
Master i Economic Development & Growth fra Universidad Carlos III de Madrid (UC3M)
Første jobb: Rådgiver i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), Økonomi- og tilskuddsseksjonen
1. At jeg må huske å ha en balanse mellom jobb og fritid, samme hvor mye jeg brenner for oppgavene. Det tror jeg er spesielt viktig hvis du jobber i et felt der du løser samfunnsutfordringer. Husk at du ikke kan løse alle problemene på en dag, og de blir heller aldri løst hvis du sliter seg ut på veien!
2. Mitt beste karrieretips er, på generelt grunnlag, å ikke basere deg på hva andre forventer av deg eller hva andre drømmer om. Ikke gå i fellen det er å snevre inn valgmulighetene til de få bedriftene du har sett på bedriftspresentasjoner. Still deg selv spørsmålet: «Hva er mine viktigste verdier?» og sikt deg ut en drømmejobb som matcher disse verdiene.
Sett deg så delmål for å nå denne drømmen, for eksempel å jobbe frivillig, delta på webinarer om et tema og så videre. Når du viser at du brenner for fagfeltet, blir du mer attraktiv for arbeidsgiverne. Ta gjerne kontakt med meg på LinkedIn hvis du trenger en mentor innenfor de feltene jeg har erfaring fra. Jeg heier på deg som tør å gå din egen vei!
Sindre Knutsson – Vice President, Head of Gas Market Research, Rystad Energy
Bachelor i øk.adm fra NHH og mastergrad i Accounting and Finance, LSE
Første jobb: Analyst Oil and Gas Markets, Rystad Energy
1. Det er tre ting jeg har tatt med meg fra min første jobb, og som fortsatt gjelder:
- Ikke vær redd for å kast deg ut i noe nytt og ukjent. Det er da du lærer mest.
- Si «Yes, and» i stedet for «No, but».
- Ingen oppgaver er for små.
2. Gjør deg noen tanker rundt om du ønsker å bli generalist eller spesialist. Som generalist kan du bruke din kompetanse innen flere forretningsområder og ha flere karrieremuligheter åpne, mens du som spesialist kan bli den beste på det du gjør, noe som kan åpne for mer spennende muligheter senere i karrieren. Søk etter informasjon om hva som er en naturlig karriereutvikling for den stillingen eller bransjen du ønsker å starte i, for å finne ut om dette er riktig for deg.
Jeg er fornøyd med mitt valg av fagområde/bransje. Å jobbe i krysningen mellom energi og makroøkonomi er et spennende fagfelt, og grunnleggende for å forstå verdensøkonomien.
Christine Anett Bruhn – Senior Associate i EY
Siviløkonom, Økonomisk styring – UiA
Første jobb: Associate i EY
1. Ingen spørsmål er dumme, og du har lært mye mer på studiet enn det du tror. Man føler seg ganske fersk og «uvitende» når man starter i sin første jobb, men husk at det er en grunn til at du fikk jobben. Stol på deg selv og bruk den kompetansen du innerst inne vet du har.
2. Revisjonsbransjen er et veldig bra sted å begynne karrieren, der får du solid opplæring og god oppfølging. Det jeg derimot skulle ønske jeg visste, var hvor mye jobb og hvor mange arbeidstimer som faktisk kreves. Ha dette i bakhodet, og vær innstilt på å ofre fritid de første årene du er i jobb! Det vil du tjene på i din videre karriere.
Arbeidsavtalen: dette må du tenke på
Arbeidsavtalen er en av de viktigste avtalene du kan inngå. Vi forteller deg hva du bør få med i kontrakten.